Taxikáři po jednání s Andrejem Babišem odložili svůj protest, kterým chtěli vyjádřit nespokojenost s memorandem mezi vládou a společností Uber. Taxikáři tvrdí, že alternativní taxislužba neplní pravidlo o předem stanovené ceně. Premiér v demisi jim slíbil, že Uber vyzve, aby memorandum dodržoval.

Podle mluvčího Sdružení českých taxikářů Lukáše Pelikána Uber nedodržuje jeden bod memoranda.

„I v aplikaci Uberu jako zákazník ve chvíli, kdy si objednáváte, máte napsáno upozornění, že cena se může lišit,” uvedl.

„Pokud chcete provozovat přepravu podle zákona, musíte mít ve vozidle taxametr a na střeše tu lampičku. Nebo musíte mít předem stanovenou cenu. Pokud Uber bude splňovat jedno nebo druhé, tak bude plnit zákon,” prohlásil po jednání náměstek ministra průmyslu a obchodu Ondřej Malý s tím, že neví, zda Uber pravidla dodržuje, ale vláda firmu vyzve, aby postupovala podle zákona.

Aplikace původně před jízdou ukazovala cenové rozpětí. V březnu však oznámila, že nově bude ve své přepravní aplikaci v Praze a Bratislavě ještě před objednáním jízdy ukazovat přesnou cenu.

Zástupci vlády a společnosti Uber v pondělí podepsali společné memorandum. V něm se společnost zavazuje mimo jiné ke zřízení živnostenského oprávnění a že její řidiči splní podmínky pro běžné taxikáře.

Soudní dvůr Evropské unie již loni v prosinci rozhodl, že Uber poskytuje přepravní služby, a členské státy ho tedy mohou regulovat jako tradiční taxislužbu, kterou si země regulují samy. Uber argumentuje, že je technologická společnost. Pro ty v EU platí volný pohyb služeb.

Uberu a digitální ekonomiky se v minulosti opakovaně zastala Evropská komise (EK). V dubnu 2014 místopředsedkyně Neelie Kroesová kritizovala rozhodnutí bruselského soudu zakázat službu UberX. Ve svém stanovisku pak komise vyzvala členské státy, aby zvážily zmírnění restrikcí včetně požadavků na licencování.

(jaz)