Evropská komise navrhla pobrexitový rozpočet EU pro roky 2021 až 2027.

Evropská komise navrhla rozpočet Evropské unie pro roky 2021 až 2027. Ten se navýší na 1,135 bilionu eur (cca 28,4 bilionů korun), Česká republika ale z rozpočtu získá méně peněz než v minulosti. O návrhu nyní bude jednat europarlament. 

V rozpočtu chce Evropská komise přibližně o pět procent omezit prostředky na společnou zemědělskou politiku a asi o sedm procent na politiku soudržnosti, tedy na fondy, ze kterých čerpají Česko i další méně rozvinuté země ze středu a východu Unie.

„Zcela určitě neobhájíme částku, kterou využíváme v současné době. Osobně očekávám redukci o nějakých deset až patnáct procent,“ uvedl ohledně pozice Česka člen Evropského hospodářského a sociálního výboru Petr Zahradník.

V nadcházejících debatách bude zřejmě sporný návrh na nový mechanismus, který ochrání rozpočet EU před finančními riziky spojenými s všeobecnými nedostatky, jež se týkají dodržování zásad právního státu. Komise v této souvislosti opakovaně upozorňuje na situaci v Polsku a Maďarsku.

Podle nynějšího návrhu by z podnětu komise mohly státy EU pozastavit, omezit nebo zakázat přístup k unijním prostředkům způsobem, který budou pokládat za přiměřený povaze, závažnosti a rozsahu nedostatků právního státu v dané zemi.

Naopak posílit chce Komise financování priorit, jako je lepší správa hranic, bezpečnost a obrana, ale i investice do výzkumu a inovací, vzdělávání či digitální ekonomiky.

Debatu o dalším finančním období bude provázet i britský odchod z bloku. Británie je čistý plátce do společné pokladny EU a díru po brexitu nebude možné „zalepit“ jen úsporami. Komisař pro rozpočet v této souvislosti mluvil o mezeře 12 až 15 miliard eur ročně.
V nynějším období byla zatím přislíbena polovina prostředků

Peníze určené pro Česko v současném programovém období let 2014 až 2020 přesahují částku šesti set miliard korun. Zhruba polovina už byla přislíbená na konkrétní projekty.

(jaz)