Rusko pohrozilo, že dodá Sýrii novější systém protivzdušné obrany S-300.

Rusko by mohlo po amerických úderech dodat Sýrii nový systém protivzdušné obrany S-300. Pohrozil tím náčelník ruského generálního štábu Sergej Rudskoj. Kvůli útoku v Sýrii dnes mimořádně zasedla Rada bezpečnosti OSN. Generální tajemník OSN António Guterres na úvod zasedání vyzval členy rady, aby zachovali umírněnost a vyvarovali se vyhrocování situace.

„Před několika lety jsme na základě proseb některých našich západních partnerů odstoupili od dodávek systému protivzdušné obrany S-300 do Sýrie. S přihlédnutím k tomu, co se stalo, zvažujeme možnost vrátit se k této otázce. A nejen v případě Sýrie, ale i u dalších zemí,” uvedl Rudskoj.

Dohoda o dodávce systému S-300 byla podepsána v roce 2010 s tím, že zbraně budou dodány do tří let. Syrský prezident Bašár Asad v roce 2013 řekl, že Rusko všechny smlouvy o dodávkách míní splnit a některé už splnilo. Z toho se vyvozovalo, že Sýrie už rakety S-300 dostala, i když to Rusko vehementně popíralo.

Rudskoj připomněl, že za „poslední rok a půl Rusko plně obnovilo systém protivzdušné obrany v Sýrii a dále ji vylepšuje.“ Podle něj právě to přispělo k tomu, že Syřané byli schopni sestřelit 71 raket ze 103 vypálených, jak uvedl.

Mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN

Rusko raketový útok USA, Británie a Francie proti Sýrii důrazně odsoudilo. Podle prezidenta Vladimira Putina je úder aktem agrese vůči suverénnímu státu a dál zhorší humanitární situaci v zemi – kvůli útoku svolal mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

„Rusko svolává mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, aby debatovala o agresivní akci Spojených států a jejich spojenců,“ uvedl Putin dále v prohlášení.

Podle Putina budou mít údery „ničivý vliv na celý systém mezinárodních vztahů“.

Mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN k situaci v Sýrii začalo dnes v 17 hodin. Rusko dnes podle Reuters v radě nechalo kolovat návrh rezoluce, která odsuzuje „agresi proti Syrské arabské republice ze strany USA a jejich spojenců jako porušení mezinárodního práva a Charty OSN“.

Zatím není jasné, kdy se má o textu hlasovat. Pro přijetí je zapotřebí nejméně devět z 15 hlasů v radě a vetovat nesmí ani jeden z pěti stálých členů rady, z nichž tři – USA, Británie a Francie – jsou země, které na Sýrii zaútočily.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval státy, aby se vyvarovaly akcí, které by mohly situaci vyhrotit a způsobit další utrpení Syřanům. Sdělil také, že v Sýrii jsou už mezinárodní vyšetřovatelé a jsou připraveni odjet do Dúmy a okolnosti útoku ze 7. dubna vyšetřit.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová ale řekla, že údery byly velmi přesně naplánovány tak, aby se na minimum omezilo nebezpečí civilních obětí. Podle ní byly údery odůvodnitelné a USA budou nadále pronásledovat kohokoli, kdo použije chemické zbraně.

Merkelová: Vojenský úder na Sýrii byl potřebný a přiměřený

Podporu vojenskému zásahu Spojených států, Británie a Francie proti Sýrii vyjádřila také Severoatlantická aliance (NATO). Intervence podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga povede ke snížení kapacity syrského vládnoucího režimu vést chemické útoky proti svému lidu.

Podobně se vyjádřilo i Turecko a Izrael.

Ostřelování Sýrie podpořila i německá kancléřka Angela Merkelová. Útok byl podle ní potřebný, aby byla zachována situace, ve které je použití chemických zbraní mezinárodně zavrhováno. Nutné podle ní bylo také varovat režim v Damašku, aby se dalších podobných akcí vyvaroval.

Americký prezident Donald Trump poděkoval Británii a Francii za vojenskou pomoc při úderu na Sýrii. Raketový útok byl proveden bezchybně a splnil svůj cíl, napsal prezident na twitteru.

Asad: Útok zvýší odhodlání Sýrie bojovat proti terorismu

Syrský prezident Bašár Asad řekl svému íránskému protějšku Hasanu Rúhánímu, že dnešní útok vedený USA jen zvýší odhodlání Sýrie „bojovat proti terorismu a rozdrtit ho na každé pídi země“.

Podle Asada přišel třístranný úder USA, Británie a Francie na syrská vojenská zařízení poté, co si Západ uvědomil, že ztratil kontrolu a hodnověrnost v konfliktu. Rúhání v telefonickém rozhovoru s Asadem vyjádřil přesvědčení, že „tato agrese neoslabí odhodlání syrského lidu v jeho válce proti terorismu“.

Západ zaútočil na Sýrii: Obrana zneškodnila 71 amerických raket ze 103

(pel)