Konflikt mezi Ruskem a USA se vyostřuje, Putin plánuje omezit dovoz amerického zboží

Rusko plánuje omezit dovoz amerického zboží. Má to být odpověď na nejnovější americké sankce, které zasáhly oligarchy blízké Kremlu, oslabily rubl a způsobily pád ruských akcií. O omezení dovozu rozhodne podle slov premiéra Dmitrije Medveděva v nejbližších dnech prezident Vladimir Putin.

„Na našem trhu je docela dost výrobků ze Spojených států. Nejde jen o vzpomínané akcie, ale i řadu jiného zboží, které se dováží na náš trh a jež vyrábějí americké podniky,“ odpověděl Medveděv poslancům na dotaz ohledně odvetných opatření.

USA podle premiéra zvyšují nátlak na Rusko, a to včetně sankcí zaváděných pod smyšlenými záminkami. Moskva podle něj nevylučuje možnost obrátit se na instituce mezinárodního trhu, aby se zabývaly snahou Američanů „potrestat Rusy“ a ovládnout tak trhy pomocí jiných metod než hospodářskou soutěží.

„Odvetná opatření musí být důkladně promyšlena, aby nepoškodila nás samotné, a musí být přiměřená. Nevylučuji, že budeme pečlivě zvažovat všechny aspekty naší spolupráce s USA,“ řekl Medveděv.

Rusko a USA nemají uzavřeny exkluzivní obchodní smlouvy, ale obě země jsou členy Světové obchodní organizace (WTO). Hospodářská a obchodní spolupráce podle expertů pokulhává za možnostmi obou velmocí. Vzájemný obchod loni dosáhl 24 miliard dolarů (asi 490 mld. Kč), z čehož 17 miliard dolarů připadalo na ruský vývoz do USA, především ropu, kovy, jaderné palivo, minerální hnojiva a ryby.

Hlavní část amerického vývozu tvoří letadla Boeing, letecké motory a letecké součástky, Rusko také dováží strojírenské výrobky. Před zavedením sankcí byly USA velkým dodavatelem těžebního zařízení pro ropný průmysl.

Rubl se k dolaru ve středu dostal nejníže od prosince 2016, vůči euru byl nejslabší od dubna téhož roku. Později část ztrát smazal. Na obchodování s dluhopisy se kromě všeobecné nervozity projevil návrh dvou členů amerického Kongresu, aby byly uvaleny sankce na držitele ruského dluhu.

(jaz)