Miloš Zeman na schůzce v Lánech s premiérem v demisi Babišem

Miloš Zeman doporučil Andreji Babišovi, aby pokračoval v jednání o vládě s komunisty a SPD. Prezident to premiérovi v demisi sdělil při dvouhodinové schůzce v Lánech. 

Rozhovory mezi ANO a ČSSD zkrachovaly, když se strany nedokázaly dohodnout na personáliích. Sociální demokracie požadovala pět křesel a mezi nimi vnitro či finance, když ANO odmítalo ustoupit od nominace Babiše. To, že by získala vnitro, mělo být podle sociální demokracie zárukou nezávislého vyšetření kauzy padesátimilionové dotace na Čapí hnízdo, v němž byl Babiš obviněn pro dotační podvod.

Zeman původně řekl, že chce, aby ve druhém pokusu o vládu vznikl kabinet s důvěrou do léta, pak říkal, že věří, že to bude i dříve.

„Nemám připravenou žádnou úřednickou vládu. V takovém případě bych doporučil Andreji Babišovi podle bonmotu Jana Wericha ´Když tu není ta, kterou mám rád, mám rád tu, která tu je´ aby uzavřel onu dohodu na 115 hlasech ve Sněmovně,“ řekl Zeman v rozhovoru pro MF DNES 22. března, když předjímal, co se stane, jestliže koalice ANO s ČSSD nevyjde.

(jaz)