Strana Fidesz Viktora Orbána ovládla maďarsko volby (Foto: thetimes.co.uk)

Premiér Viktor Orbán triumfoval v parlamentních volbách v Maďarsku. Jeho strana Fidesz získala ústavní většinu 133 křesel ze 199. Opoziční strana Jobbik získala pouhých 26 křesel, koalice socialistů 20. Protievropsky zaměřený Orbán podle svých slov bude nadále bránit Maďarsko.

„Je to historické vítězství a příležitost chránit Maďarsko,“ uvedl v povolebním projevu maďarský premiér.

Fidesz v parlamentních volbách již potřetí obhájila pozici nejsilnější strany v zemi. Podle agentury Reuters Orbán řekl, že výsledek potvrzený vysokou voličskou účastí zcela jasně vypovídá o přání maďarských voličů.

Orbán během projevu poděkoval polským činitelům za jejich podporu v kampani. V Budapešti osobně podpořil Orbána lídr polské konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński.

Maďarské vítězství okamžitě kvitovala celá řada evropských pravicových lídrů. Na Twitteru Orbánovi k „excelentnímu výsledku“ gratuloval nizozemský politik Geert Wilders.

Šéfka francouzské krajní pravice Marine Le Penová pak vnímá Orbánův úspěch jako obrat hodnot v rámci EU, zatímco politička za německou AfD Beatrix von Storchová označila neděli za „špatný den pro Evropu“.

Podle posledních výsledků zvítězila Orbánova strana téměř ve všech okrscích, a to i přes vysokou volební účast, která měla podle odborníků nahrávat opozici.

„Výsledek není tím, v co jsme doufali,“ uvedl Gergely Karácsony, lídr socialistické opoziční strany, která skončila na třetím místě.

Vítězství Fidesz neustál Gábor Vona, předseda druhé nejsilnější strany v zemi Jobbik, který oznámil, že v pondělí na svou funkci předsedy strany rezignuje. Jobbik podle něj ale bude pokračovat v kvalitní opoziční práci, jež odvádí od roku 2010.

(jaz)