Babiš vyrazil do útoku proti ČSSD. Přesto bych mít do konce května (2018) schválenou vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny.

Babiš zaútočil na ČSSD, se kterou vede jednání o vytvoření koaliční vlády za podpory KSČM. Podle šéfa ANO to byla  právě ČSSD, kdo proti němu zorganizoval kauzu Čapí hnízdo a další. Babiš také oznámil, že požadavky ČSSD na personální obsazení ministerstev v dojednávané vládě jsou pro ANO nepřijatelné.

„Debata o tom, že sociální demokracie říká, že vezme Babiše na milost, když podle mých poznatků a indicií za všemi těmi aférami – korunové dluhopisy, Čapí hnízdo, Šuman – stáli někteří lidé ze sociální demokracie, je pro mě nepřijatelná,“ prohlásil Babiš v rozhovoru pro Právo.

„Čapí hnízdo je politická kauza, která byla vykonstruovaná na objednávku. Co tím vlastně ČSSD říká? Že stála na vnitru za mým stíháním? Nebo že v případě, že ty resorty budeme kontrolovat my, bychom mohli kauzu ovlivnit?,“ zeptal se řečnicky Babiš.

Vyjádřil se takto v komentáři k probíhajícím jednáním mezi ANO a ČSSD o nové vládě, která by podle jedné z variant mohla vzniknout za podpory KSČM.

Sociální demokracie si stanovila podmínku, že do vlády vstoupí jen tehdy, když v ní nebude trestně stíhaný politik (tj. Babiš), anebo když v ní ČSSD získá 5 ministerských křesel, mezi nimiž bude resort financí nebo resort vnitra.

„Nerozumím tomu, proč sociální demokracie a další stále dokola mluví o mém stíhání. Předtím to nevypadalo, že by to ČSSD tolik vadilo, teď to zase začali zdůrazňovat,“ podotkl v rozhovoru Babiš.

„Je to absurdní. Soc. dem. dobře ví, že jsem nic neudělal. ANO se k tomu, kdo má být premiérem, vyjádřilo už xkrát a ČSSD ví, že naše hnutí na tom nehodlá nic měnit,“ dodal premiér.

Ten dále zdůraznil, že nikdy nezneužíval funkci ministr financí.

„Nikdy jsem například nezneužil Finanční analytický útvar ministerstva financí proti panu Vondrovi jako Kalousek, naopak jsem kývl na parlamentní kontrolu FAÚ. Proto teorie, že bychom zneužili pozice na vnitru nebo spravedlnosti, je nepřijatelná,“ konstatoval Babiš.

Ten dále zdůraznil, že odmítá personální požadavky ČSSD, která by v nové vládě údajně chtěla obsadit pět ministerských křesel a v ostatních resortech by chtěla mít své náměstky.

„Nabízíme sociálním demokratům čtyři resorty. Myslím, že to jsou dobrá ministerstva, ale o jaké úřady konkrétně jde, s vámi řešit nebudu,“ řekl Babiš.

Vysvětlil však dále, že jeho ANO nehodlá sociálním demokratům přenechat ministerstvo zdravotnictví ani resort práce a sociálních věcí.

Důvod?

„Chceme je dát do pořádku,“ vysvětlil Babiš.

Odmítl, že by ANO svém u potenciálnímu koaličnímu partnerovi jen „házelo drobky“.

„Neházíme jim ani drobky a ani se nechováme povýšenecky. Čistě matematicky by podle výsledku měli mít nárok na 2,5 ministra, my jim nabízíme čtyři. Copak to není důstojné?,“ podotkl předseda vlády v demisi.

Řekl dále, že ANO chce jednání o vládě „určitě uzavřít co nejdřív“.

„Už je to dlouhé. Pokud ČSSD bude mít referendum do konce dubna, tak do konce května bych chtěl mít vládu s důvěrou,“ oznámil Babiš.

ANO a ČSSD se zatím úplně neshodují ani v otázce daní.

„ČSSD chce progresivní zdanění pro fyzické osoby a sektorové daně. ANO je proti zvyšování daní. Chceme stabilitu a naopak daně spíše snižovat. Stejně tak jsme odmítli dědickou daň,“ podotkl premiér Babiš. (sfr)