OLAF začal vyšetřovat podvody s dotacemi na Slovensku

OLAF se začal zabývat údajným zneužíváním evropských dotací na Slovensku. O možném zneužívání se začalo hovořit po nedávné vraždě novináře Jána Kuciaka. Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) nedávno vyšetřoval také kauzu Čapí hnízdo spojenou s českým premiérem v demisi Andrejem Babišem.

„OLAF v současnosti vyhodnocuje všechny dostupné informace a obvinění, která vyplula na povrch v minulých týdnech, aby zjistil, zda byly splněny podmínky pro zahájení vyšetřování v souladu s mandátem úřadu OLAF či nikoliv,“ uvedl mluvčí evropského úřadu pro boj proti podvodům.

Nesrovnalostmi při čerpání zemědělských dotací EU na Slovensku se zabýval novinář Ján Kuciak, kterého v únoru spolu s jeho snoubenkou Martinou Kušnírovou zavraždili v obci Veľká Mača u Galanty. Kuciak se zabýval mimo jiné činností italské mafie na východním Slovensku a jejími vazbami na vrcholné slovenské politiky.


Přečtěte si: Andrej Babiš byl podle zprávy OLAFu hlavní aktér Čapího hnízda


K zahájení vyšetřování čerpání zemědělských dotací na Slovensku vyzvala OLAF na počátku března skupina europoslanců z frakce Zelených. Upozornila především na činnost slovenské Zemědělské platební agentury (PPA), která vyplácí farmářům přímé platby či dotace z evropských fondů. Na nedostatky v práci agentury už loni upozornil i slovenský nejvyšší kontrolní úřad. V dopise zaslaném úřadu OLAF vyjádřili europoslanci přesvědčení, že existuje možnost, že zneužívání dotací z evropských fondů je na Slovensku „systematické“.

(jaz)