Armáda České republiky zřídí nový pluk. Potvrdila to ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO). Ten by měl kompletně vzniknout do tří let. Nevznikne zatím naopak plánovaná třetí brigáda.

Česká armáda má v současné době dvě bojové brigády, a to 7. mechanizovanou a 4. brigádu rychlého nasazení. V minulých letech vedení ministerstva obrany a vojska zvažovalo, že přibude brigáda třetí.

Podle Šlechtové je ale nutné nejprve vyzbrojit, vystrojit a doplnit stávající dvě brigády. Zejména 7. mechanizovaná brigáda je vybavena zastaralou technikou. Ministryně poznamenala, že pluk bude možné jednoduše rozšířit na brigádní velikost. Pluk má obecně v mírových dobách velikost několik set až tisíc vojáků, brigádu tvoří několik praporů nebo pluků.

„Chci mít dvě brigády dodělané a následně z toho pluku postavíme časem za několik let brigádu,” řekla ministryně.

Součástí nového pluku bude zřejmě i budovaný prapor v Rakovníku.

Podle Šlechtové vedení obrany zpracovává mapu všech nemovitostí a jejich použitelnosti. Podotkla, že armáda má mnoho budov, které jsou nevyužité. Aleš Opata, který od května převezme velení generálního štábu, podle ní připravuje přesun některých jednotek do rekonstruovaných objektů.

(jaz)