Ceny v maloobchodech by se mohly snížit až o 7 procent, pokud by se národní regulace služeb uvolnila byť jen o jeden bod škály Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Vyplývá to z interní analýzy Evropské komise.

Indikátor regulace trhu produktů (PMR – Product Market Regulation) definovaný Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD – Organization for Economic Co-operation and Development) je standardizovaný indikátor, který na škále od 0 do 6 měří míru zatížení regulací služeb.

„Z analýzy, jejíž výsledky Komise na jedné z posledních Rad pro konkurenceschopnost prezentovala, vyplynula významná možnost, jak snížit ceny v maloobchodu. Uvolněním regulace v oblasti služeb už o jeden bod dle škály OECD by většina cen zlevnila až o 7 %, u potravin až o 6,5 %,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

„Ušetřené peníze by lidé mohli dál využít jinde, což by přispělo k hospodářskému růstu. Uvolnění regulace služeb by podle Evropské komise navíc zvýšilo produktivitu, v některých průmyslových odvětvích dokonce až o 20 %,“ dodal Hüner.

Služby jsou totiž neoddělitelně provázané s tradičními hospodářskými odvětvími, jako je zpracovatelský průmysl či maloobchod. V poslední době se stávají čím dál tím důležitější součástí ekonomiky.

(jaz)