Vojáci z Pražského hradu budou mít nové vysílačky. Nové přístroje pro Hradní stráž vyjdou na 130 milionů korun a vojáci by je měli začít používat ke konci letošního roku. S informací přišla televize Nova.

Vysílačky, které budou umět hlásit svou polohu, by měly podle Novy sloužit minimálně deset let. Radiostanice budou určeny pro osoby, i do aut a na motorky, řekl televizi mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

„Potřebují nové, kvalitní vybavení, aby mohli komunikovat mezi sebou, tak i s Armádou České republiky, aby ty systémy byly kompatibilní,“ řekl Pejšek.

Bezpečnost v okolí Pražského hradu chce podle Novy hlídat za pomoci dronů, rušiček nebo analyzátorů radiového signálu také policie. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nechtěl bezpečnostní opatření komentovat.

Podle televize Nova šlo v uplynulých letech do zvýšení bezpečnosti prezidentského sídla zhruba 100 milionů korun.

Hradní stráž je specifickým útvarem ozbrojených sil České republiky přímo podřízeným náčelníkovi Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Stráž zabezpečuje ochranu areálu Pražského hradu a zejména při oficiálních návštěvách představitelů jiných států zajišťuje vojenské pocty.

(jaz)