Papírové dálniční známky by měly od roku 2020 skončit. Nahradí je známky elektronické. Zároveň má dojít k ročnímu zdražení známky až o 500 korun. Naopak majitelé elektromobilů by mohli mít jízdu po dálnici zdarma.

Změny má přinést novela zákona o pozemních komunikacích, kterou ministerstvo dopravy poslalo do připomínkového řízení.

Elektronickou dálniční známku nebudou muset řidiči lepit na přední sklo vozidla. Uhradit ji mohou on-line, tedy přes internet. Platba bude vázána na poznávací značku auta. Podobný systém už funguje třeba na Slovensku.

Auta, která mají zaplacený dálniční poplatek, budou vedena v evidenci, což usnadní kontrolu těch řidičů, kteří jezdí po dálnicích „na černo“. Poznávací značky bude sledovat kamerový systém, který automaticky vyhodnotí, jestli má vůz dálniční poplatek zaplacen.

Ministerstvo však současně požaduje, aby se za používání dálnice mohlo platit až dva tisíce korun ročně. Dosavadní limit je 1500 korun. Ten je v zákoně od roku 2009 a na své maximum se v praxi dostal po posledním zdražení od roku 2012.

 

Ministerstvo chce zároveň od roku 2020 zvýhodnit majitele ekologických aut. Za elektromobily by neměli podle návrhu platit vůbec žádný dálniční poplatek. Vlastníci vozů na zemní plyn budou mít poloviční slevu a zaplatí tak maximálně tisíc korun ročně.

(jaz)