Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) uvedl, že jeho vláda určitě nebude přijímat uprchlíky na základě kvót Evropské unie (EU). Žalobě Evropské komise na nedodržování kvót se chce šéf ANO bránit, má na to dva měsíce. V polovině března se má sejít s předsedy sněmovních stran.

„Určitě nebudeme nikoho přijímat. Jsme principiálně proti, aby nám někdo diktoval, kdo v naší zemi má žít a pracovat. Kvóty rozdělují Evropu a jsou neefektivní,“ uvedl Babiš při sněmovních interpelacích na dotaz poslance KSČM Jiřího Valenty.

Připomněl společný projekt zemí Visegrádské čtyřky, tedy České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, které nedávno přispěly do fondu na podporu řešení migrace v Africe, spravovaného Itálií. V minulosti také Česko v migrační krizi pomáhalo například vysláním policistů do Slovinska, Maďarska či Bulharska.

Žalobu, kterou Evropská komise podala na Českou republiku za odmítnutí podílet se na jednorázovém přebírání žadatelů o azyl z Itálie a Řecka, označil Babiš za absurdní.

„Považujeme za absurdní, že nás žaluje Evropská komise za věc, která je nesmyslná,“ uvedl.

Kvůli odmítání kvót je už od jara 2016 zablokována debata členských zemích o návrhu komise na reformu unijního azylového systému. Loni na podzim summit EU potvrdil zájem hledat konsenzuální řešení, o což se nyní pokouší bulharské předsednictví EU.

Evropská unie se teď při řešení migrační krize soustřeďuje především na zlepšení ochrany vnějších hranic a rychlejší navracení těch, kdo na azyl v unii právo nemají. Součástí je také intenzivnější spolupráce se zeměmi původu migrantů.

(pel)