Hlavní poradkyně slovenského premiéra Fica by mohla být zapletená s italskou mafií.

Za vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka by mohla stát italská mafie rozkrádající eurofondy. Podle deníku SME k ní má blízko i hlavní poradkyně slovenského premiéra Roberta Fica Mária Trošková.

S informací o propojení italské mafie s Kuciakovou vraždou přišel anglicko-kanadský novinář žijící na Slovensku Tom Nicholson. Ten prozradil, že italská mafie údajně na Slovensku rozkrádá eurofondy a peníze posílá do Itálie.

„Jano pracoval na skupině, která měla pravděpodobně propojení na mafiánskou skupinu ’Ndrangheta z Kalábrie,“ řekl Nicholson.

Zmíněná skupina obchoduje se zbraněmi, falšuje peníze a zboží. Známá je také vyděračstvím a lichvářstvím. Evropský policejní úřad Europol tuto skupinu zařadil mezi nejbohatší a nejmocnější zločinecké organizace na celém světě.

Ficova hlavní poradkyně bude vyslýchána

V případu nyní figuruje i jméno Márie Troškové, hlavní poradkyně premiéra Roberta Fica. Trošková měla podnikat ve firmě s Antoninem Vadalou, který má údajně k mafii blízko.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar v souvislosti s výše zmíněnými informacemi oznámil, že policie Troškovou vyslechne.

Trošková v roce 2011 krátce pracovala pro bývalého majitele televize Markíza Pavla Ruska.

„Pak se však seznámila s podnikatelem italského původu, který se věnoval solárním elektrárnám, a přešla k němu,“ řekl Rusko pro týdeník Plus 7 dní v roce 2016.

Podle SME šlo o zmíněného Vadalu, který na Slovensku podniká. Muž stejného jména a data narození se objevuje v zatykači italské policie.

„’Ndrangheta využívala Vadalu k pomoci s přepravou zboží. Italská policie zachytila telefonáty mezi Vadalou a Francescem Zindatem, který byl regionálním šéfem skupiny. Italské soudy ho před dvěma lety poslaly do vězení. Stíhání Vadaly bylo pro nedostatek důkazů zastaveno,“ konstatoval list.

Trošková byla od srpna 2011 do června 2012 společnicí a spolumajitelkou firmy GIA Management, kterou založili právě s Vadalou. V roce 2015 se majitelem firmy stal Pietro Catroppa, který od roku 2016 vlastní také firmu Prodest, v níž byl v minulosti společníkem bývalý poslanec slovenské vládní strany Směr – sociální demokracie Viliam Jasaň, současný šéf krizového managementu a bezpečnosti státu na úřadě slovenské vlády.

„Jasaň je také tajemníkem bezpečnostní rady státu, kde se projednávají tajné informace,“ upozornil deník SME.

Trošková byla v roce 2014 poslaneckou asistentkou poslance Jasaně. Týdeník Plus 7 dní napsal, že je měl seznámit právě Vadala.

Firmu Prodest loni šest měsíců monitorovala Slovenská informační služba (SIS), když soud vydal povolení ke sledování telefonního čísla firmy. „Z jakého důvodu SIS Prodest sledovala, soud nezveřejnil, protože se jedná o utajovanou skutečnost,“ dodal list.

Denník N v souvislosti s publikovanými informacemi požádal premiéra Roberta Fica o stanovisko, zda hlavní poradkyni Márii Troškovou a tajemníka bezpečnostní rady Viliama Jasaně odvolá z funkcí. Úřad vlády, Trošková ani Jasaň na otázky týkající se jejich propojení s podnikateli podezřelými z organizovaného zločinu na východním Slovensku zatím neodpověděli.

(jaz)