Ministři schválili změnu zákona o důchodovém pojištění. Ta počítá s tím, že si lidé s nižšími důchody polepší více než ti s vyššími. O tisíc korun se také navýší penze lidem nad 85 let. Potvrdit to musí ještě parlament.

Ministerstvo práce v podkladech pro vládu uvedlo, že navrhované opatření sníží zásluhovost a zmenší poměr mezi nejvyššími a nejnižšími důchody. Podle ministryně Jaroslavy Němcové by si přitom polepšila zhruba polovina lidí. Větší část penze se u každého liší podle odpracovaných let a odvodů.

Návrh počítá i s tím, že se o tisíc korun navýší penze lidem nad 85 let. Nyní dostanou důchodci dva tisíce korun navíc, ale až když překročí hranici sto let.

Zákon musí schválit poslanci a senátoři, ale přinejmenším u levicových stran ČSSD a KSČM pro návrh zvyšující penze vláda v demisi získá podporu. Navíc premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO nyní jedná o koalici se sociální demokracií tolerované právě komunisty.

Na konci loňska starobní penzi pobíralo 2,4 milionů seniorů a seniorek. Výdaje na důchody by měly být po změně proti nynějším pravidlům příští rok podle ministerstva o 11,5 miliardy korun vyšší.

(jaz)