Muslimové v Indii obviňují výrobce plenek Pampers z urážení vyznavačů islámu. Společnost Procter & Gamble podle nich na dětské pleny vytiskla obrázek kočky připomínající proroka Mohameda. Muslimové tak plenky na protest pálí a žádají místní policii, aby zasáhla proti jejich výrobci.

Aktivisté muslimské skupiny Darsgah Jihad-o-Shahadat zalarmovali policii ve městě Hyderabad kvůli tomu, že jim levé oko kočky spolu s jejími fousky, nosem a ústy připomíná arabský nebo urdský symbol pro proroka Mohameda.

V dopise požadují, aby policie zastavila prodej plínek a jejich výrobce potrestala, protože jméno Proroka musí na plenách poznat podle jejich mínění úplně každý. Členové skupiny vyzvali věřící k bojkotu firmy a uspořádali několik veřejných shromáždění, na kterých demonstrativně plenky pálili. Video z jednoho takového pálení zhlédlo od minulé středy přes 175 tisíc lidí.

Muslimové jsou na jakékoliv zpodobnění Mohameda, který je pro ně svatý, extrémně citliví. Islám totiž zakazuje vyobrazovat Proroka, aby lidé nezačali uctívat místo Boha (Alláha) modly. Jakékoliv vykreslení Mohameda proto berou jako zásadní urážku své víry, kterou jsou povinni bránit.

Majitel pampersek, nadnárodní společnost Procter & Gamble, uvedla, že shoda kočičky s Prorokem je čistě náhodná a že výrobkem, který se od roku 1961 prodává po celém světě a který slouží od té doby milionům dětí včetně dětí z arabského poloostrova, rozhodně nechtěla kohokoliv urazit.

(jaz)