Česko má stále jednu z nejnižších minimálních mezd v EU.

Minimální mzda v Česku stále patří mezi nejnižší v Evropské unii. To navzdory letošnímu rekordnímu růstu. Ukazuje to nové porovnání, které zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Podle hodnoty minimální mzdy v přepočtu na eura je Česko na sedmém místě od konce, oproti předchozímu roku si nicméně polepšilo o dvě příčky. Lépe než ČR jsou na tom i sousední Polsko a Slovensko.

Při zohlednění rozdílné kupní síly v jednotlivých zemích skončilo Česko dokonce čtvrté od konce. Oproti předchozímu roku si o jedno místo pohoršilo.

Jednoznačně nejvyšší částku mají nejhůře placení zaměstnanci garantovanou v Lucembursku, 1999 eur (zhruba 54 tisíc korun), což je téměř osmkrát více než v nejhorším Bulharsku.

Vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) přitom v uplynulých letech opakovaně tento nejnižší možný výdělek zvyšovala. Z původních 8500 korun měsíčně postupně stoupla až na 12 200 korun, přičemž růst k letošnímu 1. lednu byl dosud rekordní – o 1200 korun. Minimální mzda však roste i ve většině dalších členských zemí.

Největší nárůst během posledních deseti let zaznamenaly v přepočtu na eura Rumunsko (o 194 procent), Bulharsko (o 132 procent) a Slovensko (o 99 procent). Česká minimální mzda za tu dobu stoupla o 59 procent.

V Řecku kvůli úsporným opatřením klesla minimální mzda oproti roku 2008 o čtrnáct procent. Nejnižší růst pak zaznamenaly Irsko (během deseti let o 10 procent) a Velká Británie (o 12 procent).

Minimální mzdu na celostátní úrovni vůbec nezaručuje šest členských zemí EU – sousední Rakousko a dále Dánsko, Švédsko, Finsko, Itálie a Kypr (do roku 2014 ani Německo).

Pozice českých zaměstnanců v žebříčku se ještě zhorší při zohlednění toho, co si lidé mohou v dané zemi z tamní minimální mzdy koupit, tedy v přepočtu na standard kupní síly (PPS). To je uměle vytvořená společná jednotka, která se snaží zohlednit cenové rozdíly. Za jednu jednotku si tak lze v každé zemi EU pořídit stejné množství zboží a služeb.

Česká minimální mzda je z tohoto pohledu podle odhadu Eurostatu čtvrtá nejnižší.. Rozdíl mezi Lucemburskem a Bulharskem se nicméně snížil na trojnásobek.

(jaz)