Merkelová vítá uprchlíky.

Velký rozruch vzbudil dvaatřicetiletý Ahmad A. ze Sýrie, když před médii poděkoval německé kancléřce Merkelové. Pochvaloval si dávky i nový dům. Kancléřka mu také umožnila setkání s jeho druhou ženou i dětmi, přestože polygamie v Německu není legální.

Němce rozhořčil výčet výhod, které Syřanovi německá vláda poskytla. Díky sociální podpoře a zajištěnému bydlení se Ahmad do zaměstnání nechystá. Rád by zůstal doma se svými šesti dětmi a dvěma manželkami, z nichž jedné bylo v době sňatku pouze 13 let.

Právě mnohoženství Němci hlasitě odsuzují, v zemi je nelegální. Rodina však využila program na sjednocení rodiny, v rámci kterého za Ahmadem mohla přijet druhá manželka s dětmi.

Syřan se do médií rozpovídal o vděčnosti, kterou cítí k Merkelové. „Velmi moc děkuji, madam Merkelová. Je to jediná osoba, která pochopila utrpení Syřanů. Děkuji také Němcům. I když mezi nimi existují rasisté. Ale i Němci zažili válku a projevili vůči Syřanům velký soucit,“ řekl německému deníku Der Spiegel.

Rodina odjela ze syrského Aleppa v roce 2015. Do Německa se dostala přes Řecko, Francii a Dánsko. Nyní usiluje o získání azylu, protože v Německu prý cítí podporu a má sociální jistoty.