Vláda připravuje restart státní podpory pro zelené elektrárny. Rozvoj alternativní energetiky v Česku se totiž v minulých letech zbrzdil. Zájemci se mají o peníze utkat v aukci.

V České republice se nové vrtule už prakticky nestavějí. Loni, po dvou letech bez nových instalací, vyrostl v Česku jeden jediný větrný park. Ve Václavicích u Hrádku nad Nisou na Liberecku firma EEH vztyčila 13 větrníků o celkovém výkonu 26 megawattů. Celková tuzemská kapacita ve větrných elektrárnách tak poskočila na 308 megawattů.

Podle údajů WindEnergy kryje vítr tuzemskou spotřebu jen z necelého jednoho procenta. Pro srovnání: v Dánsku, které má pro tento typ energetiky ideální podmínky, je to více než 44 procent. V Německu to je zhruba pětina a ve Francii, která zatím sází hlavně na jádro, necelých pět procent.

Trend budování větrníků se v Česku zbrzdil hlavně proto, že stát před pěti lety úplně zastavil podporu nových projektů. Ostatně i loni zprovozněná větrná farma vznikla jen díky tomu, že si mohla sáhnout na podporu ve stejné výši, jakou dostávají zelené elektrárny, které byly zprovozněny do roku 2013. A to díky výjimce. Ta zvýhodnila projekty, které získaly autorizaci ještě před zrušením dotací.

Novou podporu nyní chystá i Česko. Přinutí ho k tomu vznikající evropská legislativa, jež výrazně zvedá cíle podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě energie, které by unijní země měly splnit do roku 2030. Ačkoli Česko již – na rozdíl od Německa – s velkým předstihem splnilo „starý“ cíl pro rok 2020, ten nový bez výstavby zdrojů (či významné redukce spotřeby) nezvládne.

(jaz)