Česko je kritizováno za diskriminaci Romů (ilustrační obrázek).

Amnesty International kritizuje Česko ve výroční zprávě o stavu lidských zpráv. Jako největší problémy vidí odmítnutí podílet se na povinných kvótách, segregování romských žáků na školách nebo xenofobní vyjadřování o uprchlících ze strany vrcholových politiků.

Podle dokumentu dochází v Česku stále k diskriminaci Romů. Amnesty, která každoročně hodnotí stav lidských práv ve 159 státech světa, připomíná údaje vlády z loňského července. Podle těch je více než 24 procent romských žáků vzděláváno v segregovaných školách.

Rasismus a xenofobie se ale podle zprávy v Česku neprojevují jen vůči Romům.

„Vysocí vládní představitelé včetně prezidenta se vyjadřovali xenofobně o uprchlících a migrantech. Během předvolební kampaně ministr vnitra prezentoval jako úspěch restriktivní politiku, která vedla uprchlíky k tomu, aby se vyhnuli České republice,“ píše organizace.

Zpráva kritizuje postoj Česka v uprchlické krizi obecně. Připomíná, že na základě kvót země přijala pouze dvanáct žadatelů. Pozastavuje se také nad odmítnutím vlády prodloužit šestnácti žadatelům o azyl z Afghánistánu jejich dočasnou ochranu.

„Vláda argumentovala označením některých oblastí v Afghánistánu jako bezpečných, navzdory důkazům o opaku a násilí, které v průběhu roku v zemi nadále eskalovalo,“ stojí ve zprávě.

Amnesty International kritizuje i novelu zákona o sociálních dávkách, která vstoupila v platnost v červenci. Desítky obcí pomocí vyhlášení zón společensky patologického chování omezily na svém území přístup k příspěvkům na bydlení. Kladno tuto zónu dokonce vyhlásilo na území celého města. Podle nevládních organizací takový nástroj neúměrně postihne chudé lidi.

(jaz)