Česká republika plánuje zvýšit příspěvky do unijního rozpočtu.

Česká republika podle ministryně financí v demisi Aleny Schillerové zvýší od roku 2020 kvůli brexitu příspěvky do unijního rozpočtu. Schillerová to oznámila po jednání v Bruselu. 

„My teď momentálně počítáme, kolik bude výnos DPH i dalších daní a náš podíl. Osobně se kloním k tomu, že to je hodně reálné a že ten podíl budeme muset zvýšit. Ale jaká to budou procenta, jaká výše, to vám v této chvíli neřeknu,“ poznamenala podle iDnes Schillerová.

Když byl však na konci ledna v Bruselu český premiér Andrej Babiš, stavěl se k možnosti zvýšit český příspěvek spíše odmítavě.

O budoucí podobě evropských peněz budou v pátek hovořit šéfové států a vlád 27 unijních zemí na neformální schůzce v Bruselu. Diskuse o rozpočtu však naplno začnou až v květnu, na jehož počátku chce Evropská komise přijít s první konkrétní představou unijního financování po roce 2020. Výhled by měl být schválen před volbami do Evropského parlamentu na jaře 2019.


Přečtěte si: Odvody ČR do Unie se mohou zvýšit, připouštějí ministerstva. Rozhodnuto však nebylo


Na konci března 2019 z unie odejde Británie. Ta předběžně souhlasila, že do konce roku 2020 veškeré své závazky dodrží.

Odchod Britů, kteří jsou čistými plátci do unijní pokladny, znamená podle komisaře pro rozpočet Günthera Oettingera v následujících letech každoroční výpadek až 13 miliard eur (asi 325 miliard korun).

(jaz)