Zubaři z odlehlejších oblastí Česka dostanou od státu finanční podporu. Ministerstvo zdravotnictví tak chce podpořit vznik ordinací i na menších městech. Rozdělit chce v následujících 4 letech mezi stomatology 100 milionů korun. Maximální vyplacená částka na jednu ordinaci bude 1,2 milionu korun.

Zubaři chybí hlavně na Karlovarsku, Vysočině a na severu Čech. Z asi osmi tisíc zubařů v Česku je jich více než polovina v Praze a v krajských městech.

Podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera je nedostatek zubařů také kolem hranic krajů, například Středočeského s Jihočeským nebo Vysočiny s Pardubickým. Mezi zubaři je i hodně lékařů seniorů, asi 1500 jich chce prodat své praxe.

Dotační program se bude vztahovat i na předávání praxí mezi kolegy. Podle Šmuclera potrvá stabilizace systému nejméně deset let.

Podmínkou pro získání dotace bude pětileté fungování ordinace, smlouva zubaře alespoň se čtyřmi zdravotními pojišťovnami a ordinační doba pět dní v týdnu a nejméně 35 hodin týdně. Do dvou let musí lékař registrovat nejméně 1500 pacientů, jinak mu ministerstvo dotaci sníží.

Výši vyplacené dotace také určí podmínka, kdy žadatel se musí podílet na nákladech své praxe nejméně 30 procenty objemu dotace.

Podobný dotační program ministerstvo spustilo v roce 2016 pro praktické lékaře. V prvním roce bylo podle Pavlíny Žílové z ministerstva zdravotnictví jen dva žadatelé, v dalších už kolem dvacítky a měl by pokračovat i nadále.

(jaz)