Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost na prezidentskou kampaň Miloše Zemana. Neprokázalo se porušení zákona, které by výrazně ovlivnilo volební výsledky. Zemanův slogan „Stop imigrantům a Drahošovi“ nelze považovat za protiprávní.

Stížnost podali čtyři lidé z Prahy. Senát NSS ale uvedl, že soud může zasahovat jen ve výjimečných případech, kdy jsou volební zákony porušeny ve velkém rozsahu, vysoké intenzitě a s prokázaným účinkem na volební výsledek.

Jinak je nutné respektovat vůli voličů, přičemž lze těžko prokazovat, podle čeho se rozhodovali.

Slogan „Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše! Volte Zemana!“ označil soud za povrchní a prázdný. Ovšem stejně jako mnoho dalších volebních hesel. Zkratkovitost je v kampaních přípustná.

Pochopitelná je podle soudu i snaha vymezit se prostřednictvím migrace vůči protikandidátovi. Jiří Drahoš se stavěl proti kvótám a jeho stanoviska byla komplexnější, neodpovídala tedy „černobílému diktátu zkratkovitého sloganu“, podle soudu ale nelze popřít, že se oba kandidáti ve stanoviscích částečně lišili.

NSS dostal kolem sedmdesáti stížností, lhůta pro rozhodnutí o všech podnětech končí 21. února. Soudcům ještě zbývá dořešit přibližně 22 stížností.

(jaz)