Vláda v demisi se pokusí zrychleně prosadit změnu zákona, aby odstranila rozdíly v podnikání mezi taxikáři a provozovateli Uberu a jiných alternativních služeb. Po jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem to oznámila místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová.

Babiš potvrdil, že podle něj Uber a podobné modely podnikají „de facto nezákonně“. Taxikáři se po jednání, které vesměs považují za úspěšné, rozhodli upustit od další protestní jízdy Prahou.

„Taxikářům rozumím, na problém poukazovali dlouho. Podnikají, mají pravidla, zákon a předpisy – a někdo tady podniká de facto nezákonně. Jejich stížnost je legitimní. Vyzýváme, aby firmy Uber a Taxify podnikaly podle zákonů, což dnes není ten případ,“ prohlásil Babiš.

Taxikářům, kterých v hlavním městě pracuje podle odhadů zhruba 8300, vadí, že řidiči Uberu nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Vnímají ji proto jako nekalou konkurenci, třebaže Uber protiargumentuje tím, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Argumenty taxikářů podle Velclové nakonec akceptoval i ministr dopravy v demisi Dan Ťok, který ještě ráno protesty kritizoval, a uvedl, že jimi řidiči škodí jen sami sobě.

Nyní chce Ťok prostřednictvím poslaneckého návrhu upravit zákon tak, aby zprostředkování jízdy v taxislužbě bylo vázanou živností a bylo ho možné nabízet jen taxikářům s licencí. Uber a podobné služby by to podle něj prostřednictvím povinného živnostenského oprávnění zrovnoprávnilo s tradičními provozovateli taxi.

„Nerovné podnikatelské prostředí bychom měli narovnat,“ prohlásil.

Novela by měla umožnit všem taxikářům místo taxametrů používat aplikace, dodal s tím, že na příští týden svolá jednání s ostatními sněmovními stranami, aby se změny podařilo prosadit ve zrychleném řízení (hned v prvním čtení).

Taxikáři měli pocit, že stát situaci nijak neřeší, na protest již několikrát uspořádali pomalé jízdy Prahou, kterými blokovali dopravu. Minulý čtvrtek na magistrále demonstrovaly až dvě tisícovky vozů, v pondělí tisícovka aut zkomplikovala dopravu na nábřeží mezi Rudolfinem a Národním divadlem.

K dalšímu protestu se ke strahovskému stadionu sjely desítky taxikářů i ve středu, ale od další jízdy městem nakonec upustili, uvedla Kateřina Venclová. Jednání řidiči vesměs hodnotí jako úspěch.

(jaz)