Do některých hospod by se mohly brzy vrátit kuřárny. Usiluje o to 86 poslanců. Ti předložili návrh, podle kterého by se mohli majitelé barů, ve kterých se nepodává jídlo, sami rozhodnout o zákazu či povolení kouření.

Úplný zákaz kouření v restauracích, který je běžný ve většině zemí Evropy, platí v České republice teprve od konce loňského května. Už nyní se ale chystá pozměňovací návrh. Ten představili poslanec ODS Marek Benda, Mikuláš Ferjenčík z Pirátů a Patrik Nacher z ANO.

„Podařilo se nám připravit novelu, která má podporu napříč politickým spektrem. Mám tam poslance z osmi poslaneckých klubů z devíti, 86 podpisů,“ řekl Benda.

„Nesnažíme se napravit všechno, ale to, co si myslíme, že je největší chybou a problémem, a to jsou tři body. Prvním bodem je, že povolíme zřízení zvláštních kuřáren v restauračních zařízeních, ve sportovištích a v kulturních zařízeních,“ uvedl podle iDnes.cz iniciátor změny zákona Benda.

Kuřárny by byly bez obsluhy a zaujímaly by maximálně třicet procent plochy.

Další návrh spočívá v tom, že v barech a výčepech do 80 metrů čtverečních by se mohlo kouřit v případě, že je za kuřácký podnik označí majitel.

„S tím, že by se tam nesmělo v takové chvíli vydávat jídlo,“ uvedl poslanec ODS.

Třetím navrženým principem je zrušení odpovědnosti hostinského za to, jestli nalije alkohol dospělé osobě, která bude poté vykonávat činnost, při níž by mohla někoho ohrozit.

„My jednoznačně celý klub Pirátů podporujeme bod jedna. Povolit stavebně oddělené kuřárny v restauracích,“ uvedl spolupředkladatel návrhu Ferjenčík z klubu Pirátů.

Upozornil na podle něj neudržitelnou situaci ve velkých městech před hospodami ve večerních hodinách, protože si kuřáci musejí zapálit venku.

„U nás v klubu je to přibližně půl na půl,“ uvedl Patrik Nacher z klubu ANO.

„Podpořil jsem to jako liberálně uvažující člověk, jako celoživotní a bytostný nekuřák,“ řekl Nacher.

Kuřákům na ulici před hospodami, když jde člověk s malými dětmi, se podle něj nelze vyhnout a kouření podle Nachera obtěžuje i lidi, kteří bydlí nad těmi restauracemi a bary, před nimiž se tvoří hloučky.

(jaz)