Český olympijský dům v Jižní Koreji byl slavnostně otevřen. Do českého střediska v pobřežním městě Kangnung dorazil i prezident, nikoli ale ten český. České sportovce přišel podpořit slovenský prezident Andrej Kiska.

Několik hodin předtím, než byla oficiálně zahájena zimní olympiáda v jihokorejském Pchjongčchangu, byl také slavnostně otevřen Český dům v pobřežním městě Kangnung. Právě tam budou své zápasy hrát čeští hokejisté, v sobotu tam pak pojede závod o medaili i rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Na otevření Českého domu, jenž se nese v duchu oslav 100. výročí vzniku Československa a úspěchů českých olympioniků, dorazil i prezident. Byla to ovšem slovenská hlava státu, Andrej Kiska.

Český prezident Miloš Zeman se omluvil a na olympiádu do Jižní Koreje vůbec nevycestoval. Pro televizi Barrandov Zeman upřesnil, že po volbách pouze odpočíval na zámku v Lánech.

„Určitě budu fandit Čechům. Vždycky jim přeju, pokud zrovna nejdou proti našim. Ale jinak vám držíme palce. Držme si je navzájem,“ řekl pro iDnes.cz Kiska.

„Všude s pýchou opakuji, že na světě nejsou dva národy, které by si byly tak blízké. Naše rodiny jsou propojené, můj syn žije s rodinou v Praze. Máme úžasné vztahy. Nyní navíc slavíme stoleté výročí vzniku Československa,“ dodal slovenský prezident.

Nakonec pak pozval přítomné i na návštěvu Slovenského domu.

„Přijďte k nám. Máme dobrou borovičku a slivovici, halušky a skalický trdelník.“

(jaz)