Prezident Miloš Zeman nehodlá časově omezit premiéra Andreje Babiše při druhém pokusu o sestavení vlády. Předseda ANO to sdělil po společné večeři v Lánech. S prezidentem se Babiš plánuje scházet jednou měsíčně.

Prezident neomezil čas, během kterého musí Andrej Babiš sestavit vládu a navíc ani od předsedy ANO nebude chtít předem chtít 101 podpisů od poslanců, kteří vládu podpoří.

„Pan prezident netrvá na 101 podpisech ale má představu, že až sestavíme tu vládu, tak získáme většinu přítomných ve Sněmovně,“ řekl Babiš.

Předseda ANO novinářům po zhruba dvouhodinové večeři v lánském zámku také sdělil, že se s prezidentem bude scházet jednou měsíčně. Příště to bude 18. února po sjezdu ČSSD, na kdy Babiš pozval Zemana i s manželkou do Průhonic.

Zeman se k průběhu setkání nevyjádřil. V předtočeném rozhovoru v televizi Barrandov, odvysílaném ve čtvrtek večer, uvedl, že ačkoli mezi ním a Babišem není žádný pakt, nebude mu „házet klacky pod nohy“. Podle něj i vláda v demisi je z jistého hlediska plnohodnotná.

Zároveň Zeman uvedl, že by byl Babiš hlupák, kdyby se funkce premiéra vzdal. Žádného jiného kandidáta na předsedu vlády podle vlastních slov nevidí.

Babiš s prezidentem hovořili také o zahraničněpolitické orientaci České republiky. Šéf ANO po schůzce zdůraznil, že Česko se jednoznačně hlásí ke svému členství v NATO a EU.

„Jsme pevnou součástí EU a NATO a chceme skutečně hrát podstatně významnější roli než v minulosti,“ řekl premiér v demisi.

Došlo i na Zemanův zdravotní stav.

„Odpočinul si, přibral dvě kila, je v pohodě,“ zhodnotil po schůzce Babiš.

Zeman na Barrandově uvedl, že si po volbách vzal týden dovolené. Podle svých slov pouze odpočíval a nevěnoval se práci. Spekulace médií o jeho špatném zdraví označil za hlouposti.

„Nemám mozkovou mrtvici, a ten, kdo to rozesílá, je idiot,“ řekl.

(jaz)