Poslanci Evropského parlamentu vyzvali Evropskou komisi, aby navrhla zrušení střídání času. Nejprve však musí komise vyhodnotit přínosy a rizika střídání. Případné rozhodnutí o zrušení by se vztahovalo na všechny členské státy. V Česku by se v létě stmívalo už kolem dvacáté hodiny, slunce by vyšlo před čtvrtou ranní.

Pro změnu hlasovalo 384 europoslanců, 153 bylo proti, 12 se hlasování zdrželo. V čele skupiny osmdesáti europoslanců, kteří požadují změnu současného střídání letního a zimního času, stojí český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), předseda právního výboru parlamentu.

Hlasování bylo reakcí na občanské iniciativy a petice, které argumentují možnými negativními dopady změn na zdraví lidí.

„Téma zrušení střídání času rezonuje napříč evropskými zeměmi, jenom jednotlivé iniciativy o sobě nevěděly. Českou iniciativu vede senátor Petr Šilar a podařilo se mu získat podporu od 20 tisíc občanů. Ve Finsku petici týkající se střídání času podpořilo dokonce 70 tisíc lidí. V Estonsku jde o vážné politické téma. V Polsku o tom jednají v parlamentu,“ uvedl podle iDnes.cz Svoboda.

Svoboda citoval nedávný výzkum devíti evropských univerzit, podle nějž má 20 procent populace kvůli střídání času zdravotní problémy. Dodal, že podle dalších studií se střídání času projevuje zvýšenou konzumací alkoholu a větším kuřáctvím.


Přečtěte si: Stát jako nejvyšší pán života: Už 100 let lidmi manipuluje letním a zimním časem


Poslance Luďka Niedermayera (TOP 09, EPP) naopak obsah návrhu na zrušení střídání času nepřesvědčil.

V zeměpisných podmínkách ČR by podle něj používání standardního času odpovídajícího našemu časovému pásmu znamenalo východ slunce v letním období již před čtvrtou hodinou, zatímco západ slunce by nastával kolem osmé hodiny.

Podobně se vyjádřila také poslankyně Dita Charanzová (ANO, ALDE), podle které prokazatelné závěry vědeckých studií o dopadu na lidské zdraví chybějí.

Případné zrušení střídání zimního a letního času by podle poslanců, kteří návrh podpořili, mělo být řešeno v EU jednotně. Aby se nestalo, že se bude čas v některých členských státech dvakrát do roka střídat, zatímco v jiných nikoli.

Poslanci, kteří návrh nepodpořili, například uváděli, že nejsou studiemi o negativním dopadu na zdraví přesvědčeni nebo že by se měl Evropský parlament věnovat důležitějším tématům.

(jaz)