Německo bude mít po čtyřech měsících novou vládu. Na koaliční dohodě se domluvili zástupci CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD). Nová vláda chce omezit počet běženců a také podporovat hlubší integraci Evropské unie.

Jedním z hlavních programových bodů nové koalice je migrační politika. Tu chce nová vláda zpřísnit a přijmout maximálně 220 tisíc žadatelů o azyl ročně. Podobné počty běženců do Německa přicházely i před velkou migrační krizí z roku 2015.

Azyl ale nedostane každý rok automaticky 220 tisíc cizinců. U každého z nich úřady posoudí, zda skutečně utíká před nebezpečím. Ekonomické migranty bude chtít Německo vyhošťovat.

CDU/CSU a SPD také podporují další evropskou integraci.

Nová německá vláda bude chtít například pokračovat v posilování společné evropské obrany. Koalice dále souhlasí i s tím, aby země eurozóny měly k dispozici společný balík peněz, ze kterého by čerpaly podporu státy zasažené náhlou recesí.

Nová vláda také postupně zruší solidární daň, která jde ve prospěch oblastí bývalé komunistické Německé demokratické republiky (NDR). Zvýší se také veřejné investice, například do školství, infrastruktury nebo na podporu digitalizace. To vše by mělo pomoci ekonomickému růstu

(jaz)