Rakouský kancléř Sebastian Kurz nesouhlasí se současným přerozdělováním peněz z Evropské unie. Česko, Polsko nebo Maďarsko by podle něj měly do budoucna dostávat z rozpočtu EU méně peněz. Při blížícím se projednávání evropského rozpočtu hodlá Kurz „silně zastupovat zájmy čistých plátců“.

Při jednáních o podobě evropského rozpočtu na léta 2021 až 2027 by se podle rakouského kancléře mělo tlačit na „úspornější zacházení s penězi evropských daňových poplatníků“.

Lidovecký předseda rakouské vlády upozornil na neshodu mezi Rakouskem a státy visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), o čemž se přesvědčil i během nedávné návštěvy maďarského premiéra Viktora Orbána.

„Nakonec to nebude rozhodnutí mě samotného,“ řekl Kurz v rozhovoru pro list Der Standard.

Rakouský kancléř zároveň podotkl, že rakouská vláda se s visegrádskou čtyřkou shodne na jiných tématech, především na řešení migrace důslednou ochranou vnějších hranic.

Jednání o rozpočtu EU na následující léta bude jedním z hlavních témat rakouského předsednictví v Radě EU. Vídeň jej v polovině roku převezme od Bulharska. Kurz dlouhodobě požaduje, aby navzdory odchodu Británie z Evropské unie na konci března příštího roku nebyli čistí plátci do rozpočtu EU, jakým je i Rakousko, více zatěžováni.

Nejvyšším čistým příjemcem evropských peněz je Polsko. V roce 2016 získalo z rozpočtu EU po odečtení příspěvků 7,1 miliardy eur (180 miliard korun). Po Polsku následuje v žebříčku čistých příjemců podle agentury APA Rumunsko, Řecko, Maďarsko a s 3,3 miliardami eur (83,2 miliardy korun) Česko.

(jaz)