Export českých firem do zahraničí byl loni rekordní. Meziročně se v přeshraničním pojetí zvýšil o 5,7 procenta na 4,2 bilionu korun. O pětinu vzrostl export do Číny, do Německa české podniky vyvezly o 7,3 procenta zboží více. Tahounem exportu byl automobilový průmysl. Oznámil to Český statistický úřad.

Podíl českého exportu do EU zůstal na úrovni 83,7 procenta. Podíl vývozu do Německa byl loni 32,8 procenta celkového exportu a dosáhl 1,38 bilionu korun.

Podle Asociace exportérů bude letošek tvrdou zkouškou pro exportéry, především kvůli postupnému posilování koruny. Na letošní rok tak nelze počítat s dalším významným růstem exportu.

Nejvýznamněji k loňskému růstu exportu přispěl vývoz aut, který meziročně přidal 7,8 procenta a vykázal tak nový rekord.

Český vývoz do Číny loni rostl dvakrát rychleji než čínský dovoz do ČR. Saldo ve vzájemném je ale velké, čínské firmy dovezly zboží za 472 miliard korun, zatímco český vývoz do Číny činil 56 miliard Kč.

Celkem se do ČR loni dovezlo zboží za 3,8 bilionu korun. Hlavními importními trhy zůstávají Německo, Čína a Polsko. Z hlavních exportních destinací se vývoz snížil pouze na Slovensko, a to o necelá dvě procenta na 324 miliard korun.

(jaz)