Babiš výzkumník: Premiér ČR, sám trestně stíhaný v kauze neoprávněného čerpání evropských dotací pro svoji agrofarmu, začal kontrolovat udělování dotací do výzkumu...

Premiér Babiš se rozhodl začít sám aktivně kontrolovat udělování eurodotací do výzkumu a velkým hospodářským centrům v ČR. Samotný Babiš je trestně stíhán v kauze neoprávněného získání eurodotací pro svoji luxusní agrofarmu Čapí hnízdo.  Babišův Agrofert je dlouhodobě největším příjemcem dotací v ČR.

Babiš, který sám sebe ustanovil do funkce předsedy vládní Rady pro výzkum oznámil, že nechá prověřit finanční toky do výzkumu a hospodaření velkých výzkumných center.

Tuto analýzu dotací dostal za úkol provést nový místopředseda rady Karel Havlíček.

Peníze na výzkum jsou nyní rozdělovány prostřednictvím 15 rozpočtových kapitol. Ještě než byla analýza dotací zahájena, Babiš již oznámil některé její závěry.

„Předběžně můžeme konstatovat, že některé programy se překrývají, jako Technologické agentury a ministerstva průmyslu a obchodu,“ prohlásil premiér po zasedání vládní rady pro výzkum. O překrývání některých oblastí pro granty z Technologické agentury a ministerstva průmyslu a obchodu mluvil už v minulosti.

Babiš také oznámil záměr prověřit hospodaření velkých výzkumných center, do kterých v posledním období přiteklo více než 44 miliard korun, převážně z fondů Evropské unie. Tato centra patří pod ministerstvo školství.

„Od roku 2020 tato centra přestanou být v udržitelnosti v rámci projektů z Evropy a budou se muset financovat sama. Je potřeba udělat analýzu, jakým způsobem se centra uživí a jak si vydělají na svůj provoz,“ konstatoval Babiš.

Rada vlády pro výzkum v pátek poprvé jednala v novém složení. Ředitel centra robotiky Mařík nahradil jednoho z bývalých místopředsedů Arnošta Markse. Místopředsednickou roli po Marksovi převzal člen rady Karel Havlíček, kterého v pátek rada do této funkce zvolila v tajném hlasování.

Premiér Babiš v této souvislosti oznámil, že Radu hodlá i nadále řídit osobně.

Na tuzemský výzkum bylo v posledních letech přidělováno více než 80 miliard korun ročně, z toho většinu pokrývají zdroje z firem, zhruba třetinu státní rozpočet a zbytek tvoří převážně evropské fondy.

Pro rok 2018 se počítá se státními výdaji na vědu a výzkum 35,6 miliard korun. (sfr)

Více o Babišově kontrole dotací čtěte ZDE: 

Babiš s ministryněmi kontroloval eurodotace. Agrofert je jejich největším příjemcem v ČR