Svoboda a demokracie jsou na světě v těžké krizi. USA vypadly z žebříčku 50 nejsvobodnějších zemí světa.

Demokracie se ve světovém měřítku propadla v roce 2018 do hluboké krize. Politická práva a občanské svobody na světě se zhoršily na nejnižší úroveň za posledních více než 10 let. K radikálnímu propadu došlo ve Spojených státech, které už nepatří mezi 50 nejsvobodnějších zemí světa. Česko v žebříčku skončilo na 28. místě.

Vyplynulo to z nejnovější zprávy „Freedom In The World 2018“, kterou i letos zpracovala organizace Freedom House.

„Demokracie se v roce 2017 ocitla v nejvážnější krizi za poslední dekády. Její základní principy, jako jsou garance svobodných a spravedlivých voleb, práva menšin, svoboda tisku a vláda práva čelila tvrdým útokům po celém světě,“ uvedla organizace.

V žebříčku organizace Freedom House, která bodovala úroveň politických práv a občanských svobod v roce 2018, se na nejvyšších místech ocitly Finsko, Norsko a Švédsko, které obdržely plný počet, tedy 100 bodů.

Za nimi jsou s 99 body Kanada a Nizozemsko. V první desítce nejsvobodnějších zemí jsou v žebříčku organizace Freedom House ještě Austrálie, Lucembursko, Nový Zéland, Uruguay a Dánsko.

Česko stíhá Británii

Česká republika skončila na 28. místě (93 bodů), tedy o pouhou jednu příčku za Velkou Británií (94 bodů).

Je poněkud překvapivé, že vyšší úroveň svobod, než v Česku či Británii, zjistila organizace Freedom House například v Barbadosu či na ostrově Tuvalu…

Slovensko se v tabulce svobod ocitlo až na 46. místě, ale je otázkou, zda to má být důvod ke smutku. Před Slovenskem jsou totiž i tak exotické státy, jako Kiribati či Kostarika, nemluvě o Kapverdských ostrovech či Marshallových ostrovech…

Tragédie USA

Tragický výsledek v žebříčku svobod zaznamenaly Spojené státy (86 bodů), které vypadly z první padesátky nejsvobodnějších zemí světa.

„Spojené státy ztratily svoji tradiční roli světového šampiona a příkladu demokracie s tím, jak se prudce zhoršovala politická práva a občanské svobody v zemi,“ konstatovala Freedom House na adresu USA.


FREEDOM IN THE WORLD – SVĚTOVÁ SVOBODA V ROCE 2018

MARKANTNÍ PROPAD ÚROVNĚ SVOBOD V USA

ZDROJ: FREEDOM HOUSE


Přesto jsou USA ještě stále řazeny mezi svobodné země (status: Free). Výsledky USA v oblasti svobod jsou však ještě relativně velmi dobré ve srovnání s dalšími světovými velmocemi…

Rusko porazilo Čínu

Čína se v žebříčku světových svobod krčí s pouhými 14 body na 187. místě.

Putinovo formálně demokratické Rusko je s 20 body na nelichotivém 178. místě, když za sebou, mimo jiné, nechalo ještě řadu bývalých republik Sovětského svazu, konkrétně Ázerbájdžán, Tádžikistán, Uzbekistán a Turkmenistán.

Z dalších zemí zaznamenala dobrý výsledek například Indie (77 bodů), kterou Freedom House zařadil mezi plně svobodné země.

Statut svobodné země získalo i Maďarsko (72 bodů), které je na tom však o 5 bodů hůř, než Indie… Další ze spřátelených zemí V4, Polsko, je v žebříčku světové svobody s 85 body těsně za Spojenými státy.

Nejhorší je Sýrie

Na samém chvostu tabulky svobody ve světě skončily Severní Korea (206. místo), Eritrea (207. ), Jižní Súdán (208.) a Sýrie, která je na posledním 210. místě (její bodový „zisk“ byl ohodnocen jako mínus 1…). Freedom House do žebříčku zařadil také čínský Tibet, jenž se umístil na 209. místě.

Úpadek svobod v světě

Freedom House klasifikovala jako plně svobodné (status: Free) celkem 45 států světa. Částečně svobodných je 30 procent zemí a v plné čtvrtině států panuje úplná absence svobod, tedy nesvoboda.

V přepočtu na světovou populaci vychází globální pohled na svobodu ještě hůře. V plné svobodě žije 39 procent světové populace. V částečné svobodě 24 % a nesvobodných je plných 37 % obyvatel planety Země.

Freedom House také uvedl, že trend ke zhoršování situace začal v roce 2006 s tím, že 113 států zaznamenalo z hlediska občanských svobod a politických práv za posledních 12 let zhoršení. Naopak, u 62 zemí zaznamenala organizace v uvedeném období zlepšení stavu svobod.

Freedom House je nezávislá organizace, která si klade za cíl rozvoj svobody a demokracie na celém světě. (sfr)


Příloha:

FREEDOM IN THE WORLD 2018 – SVĚTOVÁ SVOBODA V ROCE 2018 podle organizace FREEDOM HOUSE

Přílohy:

Demokracie 2018_NEJLEPŠÍ STÁTY_Freedom House tabulka

Demokracie 2018_nejhorší státy_Freedom House