S Chovancem ve vládě určitě sedět nebudu, řekl premiér v demisi Andrej Babiš. (Foto: Policie ČR)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) nechce, aby se Milan Chovanec stal předsedou sociální demokracie. Lídr ANO s Chovancem po předchozích zkušenostech ve vládě sedět odmítá a myslí si, že by Chovanec měl odstoupit. Premiéra však potěšilo znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem.

Babiš to uvedl v rozhovoru pro deník Právo.

„Určitě mě to potěšilo, sám jsem jej podpořil ještě před prvním kolem, stejně jako později výbor ANO. Řekli jsme, že pokud chceme mít stabilnější politickou situaci, tak tomu prospěje vítězství Miloše Zemana hlavně z toho důvodu, že pan Drahoš několikrát zopakoval, že mě nebude nominovat, i kdyby mělo dojít na třetí pokus,“ uvedl.

Okomentoval také přítomnost Milana Chovance (ČSSD) a Tomia Okamury (SPD) vedle Miloše Zemana po jeho znovuzvolení.

„SPD a pan Okamura prezidenta veřejně podporovali, takže to považuji za přirozené. Pokud jde o pana Chovance, tak zavětřil a očekává, že tímto krokem bude mít větší šance se stát předsedou soc. dem. Přitom podle mého názoru měl naopak odstoupit, když společně se Sobotkou dovedl ČSSD tam, kam ji dovedl,“ řekl.

Podle něj je věcí ČSSD, koho si zvolí do čela strany. Lídr ANO s Chovancem ale ve vládě sedět nechce.

„To je samozřejmě na soc. dem., koho si zvolí za předsedu. Pokud mají pocit, že pan Chovanec bude dobrý předseda, je to jejich věc a do toho jim nemáme co mluvit. Ale já osobně po minulých zkušenostech s panem Chovancem ve vládě určitě sedět nebudu,“ uvedl.

 

Zemanův spojenec Milan Chovanec se rozhodl kandidovat na předsedu ČSSD

(pel)