Milan Chovanec bude kandidovat na šéfa ČSSD. V den, kdy byl prezidentem opětovně zvolen Miloš Zeman, se Chovanec pochlubil fotkou z volebního Zemanova "štábu".

Milan Chovanec bude kandidovat na předsedu ČSSD. Chovanec své rozhodnutí kandidovat oznámil den po opětovném zvolení Miloše Zemana prezidentem. Chovanec se v sobotu prezentoval jako Zemanův blízký spojenec člověk. Vyfotil se s prezidentem v salonku volebního „štábu“ a stál za Zemanem i při hromadné prezentaci vítězného Zemanova týmu. 

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec bude kandidovat na předsedu strany. Rozhodl se tak poté, co v neděli získal podporu od krajské konference ČSSD v Plzeňském kraji.

Nové vedení si sociální demokraté zvolí na mimořádném sjezdu 18. února v Hradci Králové. Chovancovým soupeřem bude například stávající místopředseda strany a místopředseda Sněmovny Jan Hamáček.

Na řadového místopředsedu strany získal nominaci hradecké ČSSD pardubický hejtman Martin Netolický. Hamáček, který je místopředsedou Poslanecké sněmovny, i Netolický dostali od 61 delegátů krajské konference jasnou podporu.

Chovanec tvrdí, že se Andrej Babiš „zjevně snaží v ČSSD budovat pátou kolonu“, která by byla oochotná podpořit vládu případně se na ní podílet, i když by ve vládě seděl trestně stíhaný Babiš.

Chovanec řekl, že si něco takového nedovede představit.

„Nám jde o program, ne o křesla. ANO čeká na nové pokorné vedení ČSSD, které se odkloní od současných požadavků strany, které jsou na stole. Nebo je koalice upečená s SPD a KSČM,“ uvedl Chovanec pro Právo. (sfr)

Babiš dal košem socialistům v jednání o své 2. vládě. Chovanec: Nejsme levná nevěstka