Babiš ukončil jednání s ČSSD. Chovanec: „Českou republiky tak čeká vláda politických sil, jež usilují o demontáž ústavního systému republiky a také o vystoupení z EU a NATO“.

ANO ukončilo jednání s ČSSD o vládní koalici. Statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec oznámil, šéf ANO přerušil jednání do únorového sjezdu socialistů. Podle Chovance si Babiš myslel, že si ČSSD „koupí jako levnou nevěstku“. Chovanec se domnívá, že ANO se už dohodlo s SPD a komunisty. 

„Včera pozdě v noci mi předseda hnutí ANO Andrej Babiš vzkázal, že nehodlá pokračovat v jednáních se současným vedením ČSSD a že chce počkat až na vedení, jež vzejde z našeho sjezdu v druhé polovině února,“ oznámil Chovanec.

ANO tak podle něho už třetí měsíc po sobě potvrzuje, že jedinými partnery, s nimiž je ochotna vážně jednat, je SPD a KSČM a že ostatní demokratické politické strany ignoruje.

Chovanec se domnívá, že ANO zřejmě čeká, až si ČSSD zvolí vedení, které nebude trvat na dosavadních programových a dalších podmínkách a „přivede sociální demokracii do koaličního lože jako levnou nevěstku za příslib několika pašaliků pro pár vyvolených“.

Druhým důvodem pak podle Chovance může být fakt, že se ANO již dohodlo na podpoře své vlády s SPD a komunisty a vytvoří s nimi otevřenou či skrytou koalici.

„Českou republiky tak čeká vláda politických sil, jež usilují o demontáž ústavního systému republiky a také o vystoupení z EU a NATO,“ varoval statutární místopředseda ČSSD.

ČSSD vstoupila do jednání s ANO o vládě s těmito podmínkami:

  • nová vláda musí garantovat proevropské směřování země a plnění našich závazků v NATO
  • hlavním programovým bodem musí být systémová podpora rodin s dětmi, ať už jde o bydlení, pracovní příležitosti či vzdělání dětí
  • vítěz voleb má právo nominovat premiéra, ve vládě ale nesmí být trestně stíhaná osoba
  • hlasy ve vládě budou rozděleny tak, aby se koaliční partneři vždy museli dohodnout
  • hnutí ANO se až do vyřešení kauzy Čapí hnízdo vzdá nároku na obsazení ministerstev financí, vnitra a spravedlnosti
  • hnutí ANO navrhne regulační mechanismy, jak odbourat střet zájmů na resortech průmyslu, zemědělství a životního prostředí, daný napojením na koncern Agrofert

„Není důvod si myslet, že sjezd ČSSD základ těchto podmínek neschválí a že přistoupí na nedůstojnou roli fíkového listu pro stávající koalici ANO, SPD a KSČM, jež už od voleb funguje v Poslanecké sněmovně,“ prohlásil Chovanec.

KSČM podpoří Babiše

KSČM oznámila, že je ochotna menšinový kabinet Andreje Babiše podpořit, pokud se shodnou na programových bodech.

„Nemůžeme se podílet na vládě, která setrvává na principech vojenského paktu s kořeny ve studené válce,“ uvedl důvod, proč KSČM nemůže vstoupit přímo do vládní koalice.

Komunisté si však cení toho, že hnutí ANO přistoupilo na otázku obecného referenda, který by se implementovalo do ústavního zákona. Filip je přesvědčen, že v obecném referendu by občané nemohli hlasovat o daních, lidských právech nebo zásahu do soudní moci.

„Nemůžeme upírat občanům právo rozhodovat o tom, o čem rozhodovat chtějí,“ podotkl Filip.

„Nepřejeme si chaos a předčasné volby. A nechceme, aby Brusel tlačil na vládu bez plnohodnotného mandátu,“ vysvětlil Filip, proč je KSČM ochotna například tolerovat koaliční vládu ANO a ČSSD.

ANO má ve Sněmovně 78 z celkového počtu 200 poslanců. V případě spolupráce v ČSSD by koalice měla 93 poslanců a musela by se opřít o podporu další strany. SPD má 22 poslanců, KSČM 15 a KDU-ČSL 10. (sfr)