Migranti, kteří se do USA dostali jako nezletilí, vydělají na sporu o federální rozpočet USA. Trump jim umožní občanství a oponenti mu schválí rozpočet.

Americký prezident Donald Trump vymění občanství dětských migrantů za peníze pro vládu ve federálním rozpočtu. Trump naznačil, že migrantům, kteří se dostali do USA jako nezletilí, je ochoten otevřít cestu k získání občanství. Spor o dětské migranty dosud bránil přijetí federálního rozpočtu.

Americká vláda se kvůli tomu ocitla bez přísunu peněz, jelikož nebyl schválen federální rozpočet.

Trump rozhodl zrušit program DACA, který jim zajišťoval ochranu před vyhoštěním, ale soud to pozastavil.

„Řekněte jim, aby se neobávali,“ vzkázal nyní Trump přistěhovalcům, kteří byli pod ochranou programu DACA. Ten americký prezident nechal zrušit, ale čelí kvůli tomu odporu demokratů i umírněných republikánů.

Ti podmiňují svůj souhlas s federálním rozpočtem právě další ochranou těchto dětských imigrantů, kteří se dostali do USA nelegálně.

„Upravíme to. Dojde k tomu někdy v budoucnosti,“ řekl prezident k programu DACA a dodal, že by jejich ochrana před vyhoštěním mohla trvat dalších deset nebo dvanáct let. Vyzval je, aby tvrdě pracovali.

„Jestliže dělají dobrou práci, myslím, že je pěkné mít pobídku v tom, že po několika letech budou schopni získat občanství,” dodal. (sfr)