Katalánský (ex)premiér Puigdemont se stal v rámci EU psancem. Madridská vládě ho již honí i v jeho dočasném exilu v Bruselu.

Uprchlého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta naháněla španělská vláda v Bruselu, aby mu znemožnila jednání o budoucí vládě Katalánska. Jejím premiérem se má stát opět Puigdemont, který je zastáncem nezávislosti Katalánska. 

Předseda katalánského parlamentu Roger Torrent a uprchlý katalánský expremiér Carles Puigdemont museli ve středu změnit místo své bruselské schůzky kvůli chystanému zásahu španělských úřadů.

Na předsedu katalánské vlády kandiduje opět Puigdemont, kterému však v případě návratu do Španělska hrozí zatčení kvůli obvinění za jeho snahy o nezávislost Katalánska.

Puigdemontova kandidatury na úřad premiéra Katalánska je zatím nejasná, neboť se vede spor o to, zda Puigdemont musí být na zasedání katalánského parlamentu osobně přítomen.

„Ideální by byla osobní účast,“ řekl Puigdemont.

„Jsou ale i jiné možnosti a žádnou z nich nevylučujeme,“ dodal katalánský expremiér.

Osobní účast Puigdemonta nevyloučil ani Torrent.

„Mojí úlohou je naplánovat zasedání parlamentu s kandidátem, kterého bude chtít většina poslanců, což je premiér Puigdemont,“ řekl Torrent.

Španělské však ve středu až „do odvolání“ uzavřely katalánské zastoupení v Bruselu. Důvodem bylo zabránit schůzce Torrenta s Puigdemontem.

Katalánské zastoupení v Bruselu bylo dosud jediné, které španělská vláda po říjnovém převzetí přímé správy nad Katalánskem neuzavřela.

Mluvčí katalánského expremiéra Joan Maria Piqué před katalánským zastoupením v Bruselu řekl, že nebyl vpuštěn do budovy. Podle něj ale španělské úřady nemají právo schůzce zabránit.

„Tohle není španělské území, je to území belgické,“ řekl Puigdemontův mluvčí.

Později oznámil, že schůzka se uskuteční v sídle Evropské svobodné aliance (EFA). Puigdemont označil záměr Madridu zabránit schůzce na „nedůstojný“.

Puigdemont je s celou svou bývalou katalánskou vládou ve Španělsku obviněn ze vzpoury a v případě návratu mu hrozí zatčení. Španělská média tento týden spekulovala, že Puigdemont by se také mohl tajně vrátit do Barcelony. V okamžiku, kdy vstoupí na půdu katalánského parlamentu, ho totiž policie nemůže zatknout bez souhlasu předsedy tohoto parlamentu. (sfr)