Policisté si už zase mohou přijít pro Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Sněmovna zbavila Babiše poslanecké imunity v kauze Čapí hnízdo.

Kriminalisté si už mohou přijít pro premiéra Andreje Babiše a šéfposlance ANO Jaroslava Faktýnka v rámci trestního stíhání podvodu s dotacemi pro agrofarmu Čapí hnízdo. Poslanecká sněmovna oba politiky ANO vydala k trestnímu stíhání. Pro zbavení imunity obou politiků hlasovalo 111 poslanců včetně Babiše a Faltýnka. Proti jejich vydání k trestnímu stíhání bylo 69 poslanců ANO.

Babiš se ve svém obsáhlém vystoupení před Sněmovnou hájil poukazem na to, že celou kauzu zinscenovala „mafie“. Tvrdil také, že jeho kauza je důkazem toho, že mafie v Česku dokáže vytvářet trestní stíhání na objednávku. (Celá Babišova obhajoba před Poslaneckou sněmovnou viz ZDE).

„Proč policie požádala o naše vydání v nejzazším možném termínu před volbami? Je to objednávka mafie, která tady kradla miliardy,“ prohlásil Babiš.

„Žijeme v zemi, kde si někdo může objednat stíhání a vy se můžete dostat do vězení,“ podotkl dále premiér. (Více o reakci poslanců čtěte ZDE).

Proti těmto obviněním se důrazně ohradil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Babišova politická prohlášení o vyšetřování podrývají podle Zemana důvěryhodnost justice, která nemá možnost se bránit.

„Má-li pan premiér nebo kterýkoliv jiný politik důvodné poznatky o tom, že postup a rozhodování orgánů činných v trestním řízení je ovlivněno či manipulováno, nechť se s nimi obrátí přímo na mě nebo na státní zastupitelství,“ uvedl nejvyšší zástupce.

Justice podle Zemana v minulosti již několikrát osvědčila, že je schopna zasáhnout do vlastních řad a dodržuje rovnost občanů před zákonem.

Pokud však premiér či jiný politik, který podobně útočí na orgány činné v trestním řízení, žádné takové poznatky nemá, jde pouze o ničím nepodložená politická prohlášení.

„A je smutné, že politici tímto podrývají důvěryhodnost justice, která nemá nejmenší možnost se bránit, a zároveň zpochybňují důvěru ve spravedlnost jakožto jednu ze základních hodnot, na kterých je naše společnost vystavěna,“ zdůraznil Pavel Zeman.

Řada poslanců se v reakci na Babišovo vydání policii vyslovila proti tomu, aby předsedou vlády ČR byl trestně stíhaný Andrej Babiš. (sfr)