Státní pošta zvyšuje platy zaměstnancům.

Státní Česká pošta navýší zaměstnancům v letošním roce tarifní mzdy o 7,1 procenta. Dohodla se na tom s většinou odborářů. V únoru a březnu pošťáci dostanou odměny. Pošta letos od února výrazně zdražuje své služby. Doporučený dopis bude stát 44 korun.

Za poslední tři roky zvýšila pošta zaměstnancům tarifní mzdy v průměru o 15 procent v celkovém objemu 2,5 miliardy korun.

„Každému zaměstnanci s tarifní mzdou garantujeme minimální navýšení měsíčních tarifních a výkonových mezd od dubna o 1 200 korun,” prohlásil generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Další nárůst příjmu zaměstnanců podle něj bude možný ve chvíli, kdy stát navýší částku úhrady nákladů za univerzální službu.

Pošta od února zdražuje 

Česká pošta od února 2018 zvýší cenu známky na obyčejný dopis do 50 gramů o tři koruny na 19 Kč. Cena doporučeného psaní vzroste o šest korun na 44 Kč. Balíky o hmotnosti do dvou kg nezdraží, zvýší se ale ceny u výrazně těžších zásilek.

Pošta zdražení odůvodňuje snahou o zajištění kvality a dostupnosti poštovních služeb.

Množství posílaných dopisů v posledních letech klesá, přesto v celkovém objemu stále dominují. Ročně jich lidé pošlou stovky milionů. Jen v roce 2016 se ale snížil počet doručených obyčejných psaní o 11 procent.

O 3 koruny podraží i obyčejné zásilky s vyšší hmotností. Například poslání dopisu do 100 g vyjde na 23 korun a půlkilová zásilka na 27 korun.

Doporučené psaní o hmotnosti jeden kilogram bude stát 60 Kč.

U balíků Do ruky a Na poštu zůstanou stejné ceny v nejnižší kategorii do 2 kg. Pro těžší zásilky se sníží počet hmotnostních kategorií. Zatímco do zhruba deseti kg po tomto kroku zásilky mírně zlevní, balíky o vyšší hmotnosti podraží.

Například poslání desetikilového balíku Do ruky vyjde od února na 163 korun, což je o sedm korun méně než nyní, balík o hmotnosti 20 kg naopak podraží o 39 Kč na 247 korun.

Pošta naposled zvyšovala cenu známky pro vnitrostátní doručování v roce 2016, kdy její cena stoupla o tři koruny na 16 Kč. Ve stejném roce se zvyšovala i cena doporučeného dopisu. Loni pošta zdražila posílání doporučených a cenných balíků po ČR i do zahraničí. (sfr)