Italové za pomoci nevládních organizací přitáhli z moře do Evropy dalších 1400 migrantů (ILUSTRAČNÍ FOTO).

Italové zachránili z moře a dovezli do Evropy dalších 1400 migrantů. Ti se plavili na několika přeplněných člunech a lodích ve Středozemním moři. Informovala o tom italská pobřežní stráž. Na palubě plavidel byli nalezeni i dva mrtví migranti.

Záchranných operací se účastnily lodě italské pobřežní a finanční stráže, dále plavidla unijní mise Sophia a několika nevládních organizací.

Migranti chtěli Středozemní moře překonat v jedné větší lodi, sedmi nafukovacích a třech menších dřevěných člunech. O národnosti zachráněných není dostatek přesných informací.

Posádka lodě, kterou provozuje španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms, vyzdvihla z přeplněné lodi 400 osob a na palubě nalezla jedno mrtvé dítě. Organizace později informovala, že mezi zachráněnými bylo 175 žen a 75 dětí.

Podle italského ministerstva zahraničí bylo v zemi vysazeno od počátku roku 974 zachráněných migrantů, což je o 60 procent méně než ve stejném období loni.

V roce 2017 se do Evropy přes Středozemní moře přeplavilo 119 tisíc migrantů, což je o třetinu méně než v roce 2016. Ke znatelnému poklesu došlo zejména po srpnové dohodě Říma s libyjskou vládou v Tripolisu, na jejímž základě Italové Libyjcům poskytují výcvik a pomoc v boji proti pašerákům lidí a posílili libyjskou pobřežní stráž.

Itálie také regulovala záchrannou činnost nevládních organizací ve Středomoří. (sfr)