Babišova vláda podle očekávání nezískala důvěru Parlamentu a následně schválila svoji demisi.

Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) schválila ve středu svoji demisi. Mandát bude vykonávat do jmenování nového kabinetu. Babiš požádal prezidenta Zemana o termín, kdy mu demisi oficiálně předá. Sejít se s ním chce osobně. Očekává se, že prezident Miloš Zeman pověří jeho složením opět Babiše.

Zeman tento týden demisi Babišovy vlády nepřijme, protože prezident nemá čas. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se nepodařilo najít v Zemanově programu volný čas. Platí však, že se prezident s Babišem osobně sejde, demisi přijme a pověří vládu vykonáváním funkce do jmenování nové vlády.

Přijetí demise prý proběhne v „ústavně komfortní době“.

„Pouze se nepodařilo naplnit původní termínový předpoklad. Nic více za tím není třeba hledat,“ podotkl Ovčáček.

Zeman již dříve prohlásil, že Babiše tentokrát premiérem jmenuje, až získá podporu většiny Sněmovny, respektive, až bude mít podporu 101 poslanců  a dá vyjednávacím stranám více času na domluvu.

„Budeme jednat, jak jsem zaznamenal v médiích, v ČSSD to vypadá, že s námi chtějí jednat,“ uvedl k dalšímu vývoji kolem sestavování další vlády Babiš.

ČSSD má pro vstup do vlády několik podmínek, mimo jiné požaduje, aby v kabinetu nebyl nikdo trestně stíhaný. Policie požádala o vydání Babiše ke stíhání kvůli financování farmy Čapí hnízdo. ČSSD také požaduje, aby vzhledem ke kauze Čapího hnízda ANO ve vládě nekontrolovalo ministerstva financí, spravedlnosti a vnitra.

Podle vicepremiéra Richarda Brabce vláda dnes neprobírala, jak bude vládnout v demisi.

„Budeme jednat klasicky. Budou tam věci, které ministři navrhnou. Země by neměla být bez vlády ani minutu,“ informoval uvedl Brabec.

Ministryně obrany Karla Šlechtová již dříve uvedla, že nechce v době, kdy kabinet nebude mít důvěru Sněmovny, podepisovat velké zakázky.

Vláda Andreje Babiše, tvořená hnutím ANO a několika nestraníky, nezískala v úterý důvěru Poslanecké sněmovny. Proti vyslovení důvěry vládě hlasovalo 117 poslanců, pro vyslovení důvěry vládě hlasovalo jen 78 poslanců.

Vládu podpořili jen poslanci zvolení za ANO. Pro vyslovení důvěry bylo – z důvodu absence několika poslanců – zapotřebí 98 hlasů. (sfr)

Babišova vláda České republiky nedostala důvěru Sněmovny a musí podat demisi