Vláda Andreje Babiše při svém prvním pokusu nezískala důvěru Poslanecké sněmovny a povládne tak nadále v demisi.

Vláda Andreje Babiše, tvořená hnutím ANO a několika nestraníky, nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Proti vyslovení důvěry vládě hlasovalo 117 poslanců, pro vyslovení důvěry vládě hlasovalo jen 78 poslanců. Vládu podpořili jen poslanci zvolení za ANO. Pro vyslovení důvěry bylo – z důvodu absence několika poslanců – zapotřebí 98 hlasů. 

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček oznámil, že o výsledku hlasování Sněmovny o důvěře vládě bude bezodkladně informovat prezidenta republiky Miloše Zemana.

Vláda Andreje Babiše musí podat demisi. Lze však předpokládat, že bude ve funkci pokračovat nadále. Zeman pro jmenování nového premiéra stanovil podmínku získání podpory 101 poslanců. Andrej Babiši tak pro setrvání ve funkci nemusí podnikat žádné další kroky.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek označil neúspěch Babišovy vlády za „manažerské selhání prezidenta Zemana a Andreje Babiše”.

Předseda ODS Petr Fiala označil vyslovení nedůvěry vládě za „velkou prohru“ Andreje Babiše i prezidenta Zemana.

„Předseda ANO by se měl probudit ze svého snu o menšinové vládě,“ prohlásil Fiala.

Vyzval současně hnutí ANO aby do funkce premiéra navrhla jinou osobu, než je trestně stíhaný Andrej Babiš.

Pro ANO už se rodí spojenci 

Hnutí Svoboda a přímá demokracie oznámilo, že je připraveno ve druhém kole sestavování vlády jednat o programu, resortech i vládní koalici.

Program nynější vlády Andreje Babiše (ANO), která nedostala důvěru, SPD kritizovala. ANO s SPD nekonzultovalo programové body, aby obě hnutí mohla hledat kompromis.

„V programovém prohlášení bylo pro každého trochu a myslíme si, že to není dobrý koncept. Tento projekt musel prohrát,“ prohlásil místopředseda SPD Radim Fiala.

Při druhém pokusu však je SPD připravena vyslechnout si programové priority, jednat s ANO o resortech a koaliční vládě. „Uvidíme, jak to bude postupovat,“ dodal Fiala.

Předseda SPD Tomio Okamura naznačil, že SPD může vládu podpořit aniž by trvala na podmínce přímé účasti SPD ve vládní koalici.

Jednat o vládě chtějí i ČSSD a KSČM.

„Jsme připraveni s ANO jednat,“ uvedl předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. Platí však nadále podmínka, že by ve vládě neměla sedět trestně stíhaná osoba. Podle ČSSD by hnutí ANO nemělo obsadit ministerstvo vnitra, financí a spravedlnosti.

„Nebráníme se toleranci či podpoře vlády,“ oznámil předseda KSČM Vojtěch Filip. Podmínkou však je, že hnutí ANO bude „kladně reagovat“ na programové podmínky komunistů. (sfr)