Americké hypersonické letadlo SR-72 Blackbird, dosahující více než pětinásobku rychlosti zvuku, by dokázalo proletět bez sebemenší újmy jakoukoliv protivzdušnou obranou, neboť pro radiolokační přístroje by letoun byl nezachytitelný. 

Americká firma Lockheed Martin naznačila, že pracuje na výrobě superrychlého letounu, jež dokáže letět až šestkrát rychleji než zvuk. Hypersonické letadlo SR-72 Blackbird by dokázalo proletět bez sebemenší újmy jakoukoliv protivzdušnou obranou, neboť pro radiolokační přístroje by letoun byl nezachytitelný. Úkolem letounu má být zasadit protivníkovi nečekaný úder.

V roce 1976 letoun amerického letectva SR-71 Blackbird překonal vzdálenost mezi New Yorkem a Londýnem za méně než dvě hodiny a ustanovil tak rekord, který zůstal i po 40 letech nepřekonán.

SR-71 Blackbird byl vyvinut firmou Lockheed Martin v 60-tých letech jako nástupce špionážního letadla U-2 a dosahoval trojnásobku rychlosti zvuku. Žádné z letadel SR-71 nebylo na svých průzkumných letech sestřeleno, protože bylo pro protiletadlové zbraně své doby příliš rychlé. Roli SR-71 ale postupně přebraly špionážní družice.

Nyní se konečně objevují zprávy, že Lockheed Martin a jeho specializovaná inženýrská skupina Skunk Works již dokončila radikální hypersonickou aktualizaci legendárního letadla SR-71 Blackbird.

Jack O’Banion, viceprezident pro strategii a pokročilé rozvojové programy ve společnost Lockheed Martin, ve své přednášce na Americkém institutu pro letectví a astronautika SciTech Forum ukázal snímek digitálního modelu letadla SR-72.

A obrázek letadla okomentoval: „Bez digitální transformace by letadlo, které vidíte, nemohlo být vyrobeno. Ještě před pěti lety to nebylo možné.“

„A pokud mluvíme o rychlosti, mluvíme o hypersonických letadlech, které dosahují větší rychlosti než Mach 5,“ dodal.

Zasadit úder jako první

Letadlo SR-72, které je vyvíjeno jako bezpilotní, by mělo dosahovat maximální rychlosti kolem šestinásobku rychlosti zvuku (asi 2 km/s, tj. asi 7200 km/h).

Úkolem nového letadla SR-72 už nebude pouze špionáž a průzkum, ale také schopnost zasadit překvapivý úder. Hypersonické letadlo, vybavené hypersonickými raketami může proniknout protiletadlovou obranou a zasadit úder dříve, než se nepřítel vůbec vzmůže na reakci.

Vzhledem k rozmístění amerických leteckých základen po celém světě by tak bylo schopno zasáhnout jakýkoliv bod na Zemi do jedné hodiny.

Hypersonické technologie SR-72 zahrnují pohonný systém s kombinovaným cyklem, který spojuje raketový motor a nadzvukový proudový motor. Při rychlostech nižších než trojnásobek rychlosti zvuku by letoun měl používat na kombinovaném cyklu nezávislý proudový motor.

Na technologickém vývoji hypersonických technologií Lockheed Martin úzce spolupracuje s agenturou amerického ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty DARPA. Letoun SR-72 by měl být nasazen do výzbroje letectva USA do deseti let. (mar)