Dotaci pro Farmu Čapí hnízdo doprovázelo několik vážných nesrovnalostí, vyplynulo ze zprávy OLAF. Babišovi lidé udali při žádosti nepravdivé údaje a jiné informace zatajili, aby získali evropské peníze.

Babišovi lidé při žádosti o dotaci na farmu Čapí hnízdo podávali nepravdivé a neúplné informace, aby získali evropské peníze. Některá data v žádosti byla dokonce zatajena, vyplynulo ze zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování Čapího hnízda. Podle OLAFu by postup farmy při žádosti o dotaci mohl být hodnocen jako podvod.

Kompletní znění zprávy OLAF mají k dispozici Hospodářské noviny a Aktuálně.cz. Dokument konstatuje, že dotaci pro farmu Čapí hnízdo doprovázelo několik vážných nesrovnalostí.

Žadatelé podle zprávy udali při žádosti nepravdivé údaje a jiné informace zatajili, aby získali evropské peníze určené pro malé a střední firmy.

„Vyšetřování zjistilo, že představitelé příjemce dotace v době, kdy předložili žádost o podpoření svého projektu a podepsali dohodu o poskytnutí financování v roce 2008, řídícímu orgánu operačního projektu poskytli nepravdivé informace a důležité informace zatajili,“ uvedl OLAF v úvodním shrnutí zprávy.

OLAF pak vysloveně upozorňuje českou justici, že mohlo dojít k dotačnímu podvodu.

„Tyto činy můžou být stíhány národními soudními orgány jako porušení paragrafů 212 a 260 českého trestního zákoníku (dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie). Národní soudní orgány můžou vzít při svém postupu v úvahu informace získané během vyšetřování OLAF,“ je napsáno v závěru dokumentu.

Vlastnictví akcií se nedá prokázat 

Podle evropských vyšetřovatelů se také nedá spolehlivě prokázat, že akcie farmy v dotyčné době vlastnili blízcí premiéra Andreje Babiše. Anonymní vlastnická struktura Čapího hnízda v době čerpání dotace byla v rozporu se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů.

Babiš už dříve uvedl, že farmu prostřednictvím akcií na majitele vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky.

Kvůli padesátimilionové dotaci na Čapí hnízdo čelí Babiš spolu s Jaroslavem Faltýnkem a dalšími lidmi obvinění české policie, která žádá sněmovnu o jeho vydání. Podle vyšetřovatelů údajný podvod Babiš i sám řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu.

Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou. Obviněno je v této kauze dalších devět lidí, včetně manželky premiéra Moniky Babišové. Jejich stíhání bylo přerušeno a o jejich vydání bude muset znovu rozhodnout Parlament v novém složení.

Kvůli Čapímu hnízdu se 9. ledna sejde mandátový a imunitní výbor Sněmovny, který bude jednat o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Jednání se uskuteční den před žádostí Babišovy vlády o důvěru. Babiš i Faltýnek opakovaně označili případ za nesmyslný a mluví o jeho politické motivaci.

(pel)