Ve zprávě OLAF se jasně píše o dotačním podvodu, uvedli poslanci Miroslav Kalousek (TOP 09) a Jakub Michálek (Piráti).

Andrej Babiš se dopustil dotačního podvodu v kauze Čapího hnízda. Uvedli to poslanci mandátového a imunitního výboru po přečtení zprávy OLAF k vyšetřování farmy. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) a Jakuba Michálka (Piráti) se v dokumentu jasně píše, že došlo k dotačnímu podvodu.

OLAF podle obou poslanců koresponduje s policejním vyšetřováním.

„Musím dementovat informace, které se objevily v médiích, že se tam neobjevuje slovo podvod. Jsou tam závěry, které korespondují s policejním vyšetřováním. Mluví se tam i o podvodu a o nesrovnalostech,” řekl Michálek.

Piráti navíc nebudou podle Michálka nic měnit na svém stanovisku hlasovat pro vydání Andreje Babiše i Jaroslava Faltýnka.

S tím, že došlo k podvodu, souhlasí i Miroslav Kalousek. Zpráva zároveň odpovídá tomu dokumentu, do kterého mu bylo umožněno v týdnu nahlédnout. Evropský úřad pro boj proti podvodům označil podle Kalouska přidělení dotace farmě za podvod. Podle něj se jen Babišova exekutiva snaží utajit zprávu, ze které vyplývá, že Babiš je zloděj.

„Ta informace, že tam není slovo podvod, je nepravdivá,” dodal Kalousek.

Spis prostudují i další poslanci 

Do zprávy nahlédla i Kateřina Valachová (ČSSD).

„Podle mého soudu zpráva OLAF neobsahuje žádné převratné nové skutečnosti, oproti tomu, co už ve spise bylo. Je zcela jasné, že policie i OLAF v průběhu vyšetřování spolu spolupracovali,” řekla.

Po víkendu by se na spis měli přijít podívat předseda Starostů Petr Gazdík, poslankyně za ODS Miroslava Němcová nebo předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič z KSČM.

Ministerstvo financí zveřejnilo „neškodnou“ část zprávy 

Ministerstvo financí zveřejnilo část zprávy ve čtvrtek. Ještě předtím úřad navrhl, aby farma Čapí hnízdo byla vyjmuta z projektu evropských fondů.

„To, co zveřejnilo ministerstvo financí na webových stránkách, není zpráva OLAF, ale je to jen doporučení ke zprávě. Ty podstatné závěry jsou úplně jiné,” podotkl Michálek.

Utajovaná zpráva se dostala rukou také Lidovým novinám. Farma podle OLAFu neměla na peníze nárok a má být z projektů dotovaných Evropskou unií vyškrtnuta. Podle Lidovek zpráva OLAF píše o nesrovnalostech v projektu a zanedbání povinností ze strany žadatele.

„Výsledky vyšetřování potvrzují existenci nesrovnalostí, které se dotýkají finančních zájmů Evropské unie,“ uvádí závěry zprávy, podle které firma úmyslně měnila vlastnickou strukturu, aby za anonymní akcie schovala skutečné majitele a skutečnost, že jsou napojeni na holding.

„Představitelé příjemce poskytli nepravdivé informace a zatajili důležité skutečnosti před řídícím orgánem operačního programu ve chvíli, kdy předložili projektovou žádost a podepsali dohodu o financování projektu,“ uvádí zpráva.

Koncový příjemce podle dokumentu „netrpěl“ typickými obtížemi, jaké musí překonávat malé a střední podniky. Proto OLAF dospěl k závěru, že se Čapí hnízdo nemá platit z unijních peněz.

Agrofert tvrdí, že podmínky dotace splnil

Právník Agrofertu Václav Knotek však se zprávou nesouhlasí.

„Farma Čapí hnízdo se skupinou Agrofert propojena nebyla,“ řekl s tím, že Regionální operační program (ROP) Střední Čechy „dotaci nejen udělil, ale i při opakovaných kontrolách potvrdil, že podmínky dotace byly splněny“.

Kvůli padesátimilionové dotaci na Čapí hnízdo čelí Babiš spolu s Jaroslavem Faltýnkem a dalšími lidmi obvinění české policie, která žádá sněmovnu o jeho vydání. Podle vyšetřovatelů údajný podvod Babiš i sám řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu.

Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou. Obviněno je v této kauze dalších devět lidí, včetně manželky premiéra Moniky Babišové.

Ministerstvo financí zveřejnilo „neškodnou“ část zprávy OLAF o Babišově Čapím hnízdu

(pel)