3. 05. 2024

Ministerstvo financí zveřejnilo „neškodnou“ část zprávy OLAF o Babišově Čapím hnízdu

4. 1. 2018 22:07 | aktualizováno 4. 1. 2018 22:16 |

Ministerstvo financí přece jen zveřejnilo alespoň výňatek ze zprávy OLAF o kauze Čapí hnízdo. Současně již oficiálně navrhlo vyjmout projekt z evropského financování.

Ministerstvo financí zveřejnilo část závěrů, ke kterým dospěl Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) při vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. V souvislosti s touto kauzou úřad „navrhl“ tuzemským úřadům, aby vyňaly z evropského financování projekty, které vyšetřuje OLAF.

Ve zveřejněném tříodstavcovém textu, který ministerstvo vybralo z 50stránkové zprávy, se píše o zjištěných „nesrovnalostech“ a o „zajištění vynětí částky“ 42,5 miliónu, která měla být na projekt poskytnuta z evropských fondů.

Celou zprávu OLAF ministerstvo zveřejnit odmítlo. Poukázalo přitom na trestní řízení, které policie kvůli financování Čapího hnízda vede a ve kterém bylo obviněno 11 lidí včetně Babiše a šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka.

Ministerstvo financí v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo navrhlo úřadům, aby vyňaly z evropského financování projekty, které vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Týká se to i farmy Čapí hnízdo.  K takovému kroku vyzývají i závěry zprávy OLAF k Čapímu hnízdu.

Výbor regionální rady ROP Střední Čechy by mohl jednat o vyjmutí Čapího hnízda z evropského financování kolem 15. ledna.

Desítky projektů

Mimo Čapí hnízdo navrhlo ministerstvo vyjmout z evropského financování další čtyři desítky projektů. Vyjmutí fakticky podle mluvčího úřadu Michala Žurovce znamená, že na jednotlivé projekty bude pohlíženo jako na národní dotace.

Padesátimilionovou dotaci pro vznik Čapího hnízda by tak v konečném důsledku zaplatili čeští daňoví poplatníci. Podle Žurovce ale může poskytovatel dotace, tedy příslušný ROP, v případě prokázání protiprávního jednání peníze vymáhat zpět.

Postup ministerstva financí kritizuje většina stran.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vyjádřil obavy, že když nebude zpráva zveřejněna celá, může to znepřehlednit celou záležitost a oddálit její řešení.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky ministerstvo svým přístupem pouze zvyšuje podezření, že projekt farmy není v pořádku.

ODS uvedla, že veřejnost má právo znát důvody, které vedly ministerstvo k rozhodnutí vyjmout Čapí hnízdo z evropského financování, a proto by zpráva OLAF měla být publikována celá.

ODS na Twitteru k postupu MF: „Zveřejníme, ale jen trochu“, řeklo si zřejmě ministerstvo ohledně zprávy OLAFu. Přístup „pološero“ vyvolává jen další otázky. Kauza musí být srozumitelně objasněna.

Ministerstvo by mělo zveřejnit zprávu OLAFu celou. Veřejnost má právo znát důvody, které vedly k tomu, že ministerstvo financí navrhlo vyjmout dotaci z fondů EU. Je v zájmu premiéra Babiše a ČR, aby byla celá kauza srozumitelně objasněna. 

Okamurova SPD v reakci označila utajování zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o kauze Čapího hnízda za naprosto nepřijatelné.

„SPD dlouhodobě usiluje o plné objasnění a prošetření celé kauzy. Je nutné prošetřit odpovědnost všech za případnou škodu, včetně odpovědnosti příslušných orgánů Regionálního operačního programu (ROP) Středočeského kraje.“

„Tyto orgány dotační projekt schvalovaly a kontrolovaly. Je nepřijatelné, aby veřejnost byla manipulována na základě neúplných a částečných úniků informací ze zprávy OLAF,“ uvedla SPD.

Kalousek: „Babišova exekutiva se snaží utajit zprávu OLAF, ze které vyplývá, že Babiš je obyčejný zloděj“.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek podotkl, že se „Babišova exekutiva snaží utajit zprávu OLAF, ze které vyplývá, že Babiš je obyčejný zloděj“.

Podotkl dále, že „zpráva OLAF nepřekvapí nikoho, kdo ví, z čeho policie Babiše a Faltýnka viní. Cenná je v tom, že nezávisle de facto potvrzuje důvodný a nestranný postup české policie“.

„Není to vykonstruované spiknutí. Spiknutím by bylo zavřít oči a nestíhat,“ uvedl Kalousek, který už ve středu oznámil, že měl již možnost si zprávu OLAF prostudovat. (Čtěte zde)

Protesty na pokračování

Zveřejnění závěrečné zprávy ve čtvrtek požadovala zhruba dvacítka protestujících před ministerstvem financí. Někteří z demonstrantů žádali na vrátnici o schůzku s ministryní financí. Další protesty plánují na pondělí.

Kvůli dotaci na Čapí hnízdo čelí Babiš spolu s dalšími lidmi obvinění z podvodu. Příští týden by kvůli záležitosti měl vypovídat před mandátovým a imunitním výborem Sněmovny, který posuzuje policejní žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání. Den po výpovědi na výboru bude Babišova vláda ve Sněmovně žádat o důvěru.

Ke zprávě OLAF budou mít od pátku 5. ledna přístup členové mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny.

Základní informace o kauze Čapí hnízdo:

Kauzou poskytnutí dotací projektu Čapí hnízdo se zabývá i Policie ČR. Na základě jejího vyšetřování byl obviněn premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Poté, co v říjnových volbách znovu získali poslaneckou imunitu, však policie jejich stíhání přerušila. Sněmovna bude o jejich vydání k trestnímu stíhání hlasovat v lednu.

Policie podle žádosti o vydání podezírá Babiše z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Podle vyšetřovatelů údajný podvod i sám řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu.
Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou. Obviněno je v této kauze dalších devět lidí, včetně manželky premiéra Moniky Babišové.

Společnost Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele.

Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy a ta tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Farma dnes už není mezi projekty spolufinancovanými z evropských fondů.

Policie začala prověřovat okolnosti získání dotace pro Čapí hnízdo v roce 2015. Babiš nejdříve svoji spojitost s Čapím hnízdem popíral. Na mimořádné schůzi Sněmovny nakonec prozradil, že farmu Čapí hnízdo vlastnili v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Sněmovna pak na návrh ČSSD mimořádnou schůzi přerušila do doby, než OLAF zveřejní výsledky svého vyšetřování.

(sfr)


Část závěrů zprávy OLAF, zveřejněná Ministerstvem financí České republiky (Plné znění tiskové zprávy MF ČR, 4. 1. 2017)

Ministerstvo financí posoudilo došlé žádosti o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím a na základě provedené právní analýzy zveřejňuje podstatné závěry, ke kterým dospěl OLAF v rámci svého vyšetřování.

Doporučení k přijetí dalších kroků v návaznosti na vyšetřování OLAF, které je součástí Závěrečné zprávy OLAF ve věci projektu č. CZ.1.15/2.1.00/04.00095 „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“ pod označením Case No OF/2015/1348/B4 zveřejňuje Ministerstvo financí jak v anglickém jazyce, tedy v originálním znění, tak v pracovním překladu do českého jazyka.

Ministerstvo financí v zájmu maximální transparentnosti zveřejňuje také znění správního rozhodnutí a souvisejícího poskytnutí informací podle § 14 odst. 5 písm. d) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.

Originální znění v anglickém jazyce

On 26/01/2016 the above-mentioned investigation was opened regarding possible irregularities in the implementation of project No CZ.1.15/2.1.00/04.00095 „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo” co-financed by the European Regional Development Fund under the Czech Regional Operational Programme Central Bohemia 2007 – 2013.

Having completed all necessary investigative activities I have now closed the investigation. Following the conclusions of the investigation as set out in the Final Report and in accordance with Article 11 of Regulation (EU, Euratom) No 883/2013, I recommend that:

The Directorate General for Regional and Urban Policy také the following action:
Undertake all appropriate measures to ensure the exclusion of CZK 42 497 826.80/ EUR 1 647 676.40 as set out in the attached OLAF Final Report in relation to the irregularities detected in the project No CZ.1.15/2.1.00/04.00095 „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“.

Pracovní překlad do českého jazyka

26. 1. 2016 bylo zahájeno výše zmíněné vyšetřování v souvislosti s možným výskytem nesrovnalostí v průběhu realizace projektu č. CZ.1.15/2.1.00/04.00095 „Multifunkční kongresový sál Čapí hnízdo“, který byl spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci českého Regionálního operačního programu Střední Čechy pro roky 2007-13.

Po dokončení všech vyšetřovacích úkonů nyní toto vyšetřování uzavírám. Ve smyslu závěrů vyšetřování, které jsou součástí Závěrečné zprávy a v souladu s článkem 11 nařízení (EU, Euratom) č. 883/2013, doporučuji, aby:

Generální ředitelství pro regionální a městskou politiku učinilo následující krok: Přijalo veškerá náležitá opatření pro zajištění vynětí částky 42.497.826,80 Kč / 1.647.676,40 EUR, jak je uvedeno v přiložené Závěrečné zprávě OLAF, v souvislosti s nesrovnalostmi zjištěnými v rámci projektu č. CZ.1.15/2.1.00/04.00095 „Multifunkční kongresový sál Čapí hnízdo“.

ČNB zlepšila výhled letošního růstu ekonomiky České republiky na 1,4 procenta

3. 5. 2024

Česká národní banka (ČNB) zlepšila výhled růstu tuzemské ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) podle nové prognózy ČNB letos vzroste o …

Skupina ČEZ loni snížila emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla o 12 procent

3. 5. 2024

Skupina ČEZ meziročně snížila přímé emise skleníkových plynů o 12 %, což odpovídá úspoře zhruba 2,2 milionů tun ekvivalentu CO2. …

Benzín i nafta v Česku po více než měsíčním zdražování zlevnily: Benzín o 21 haléřů

3. 5. 2024

Benzín i nafta v Česku po více než měsíčním zdražování zlevnily. Cena benzínu Natural 95 během týdne klesla o 21 …

Ministr Výborný chce za škody mrazem finančně odškodnit i nepojištěné vinaře

3. 5. 2024

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce vinařům a dalším pěstitelům ovoce kvůli dubnovému poškození plodin mrazem poskytnout z veřejných prostředků …

Za první čtyři měsíce letošního roku hospodařila vláda ČR s deficitem 153,1 miliardy Kč

2. 5. 2024

Schodek státního rozpočtu ČR ke konci dubna vystoupal na 153,1 miliardy korun. Jedná se o historicky třetí nejhorší dubnový výsledek. …

ČSÚ: Míra nezaměstnanosti v ČR byla v březnu 3 %. Podíl zaměstnaných klesl o více 1 %

2. 5. 2024

Očištěná míra tuzemské nezaměstnanosti dosáhla v březnu 3 %. Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6 %. …

LAMA energy nabídla měsíční tarif elektřiny. Konkurenční dodavatelé se brání srovnání

3. 5. 2024

Společnost LAMA energy prezentovala výhodný měsíční tarif elektřiny s cenou 2805 Kč za MWh. Konkurenční dodavatelé se však brání srovnání, z něhož …

Ekonomika Evropské unie v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 0,5 %

2. 5. 2024

Ekonomika Evropské unie vzrostla v letošním prvním čtvrtletí o 0,3 procenta proti předchozímu kvartálu. V odhadu to uvedl statistický úřad …

Fialova vláda schválila důchodovou reformu. Věk odchodu do penze poroste nad 65 let

30. 4. 2024

Fialova vláda schválila reformu penzijního systému v Česku. Podpořila tím mj. i zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužující …

Společnost ELTON hodinářská připravila limitovanou edici hodinek PRIM NOKTURNO

2. 5. 2024

Společnost ELTON hodinářská připravila limitovanou edici hodinek PRIM s názvem NOKTURNO. Jedná se o edici, která v jedinečné harmonii propojuje …

Inflace v eurozóně zůstala v dubnu na 2,4 procenta. V Belgii je téměř 5 procent

1. 5. 2024

Inflace v eurozóně se v dubnu letošního roku udržela na meziroční hodnotě 2,4 procenta. Inflace tak zůstala na březnové úrovni. …

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

2. 5. 2024

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu. Od května zlevnily i jeho fixované …

... další články