Vláda USA schválila prodej bojových zbraní v hodnotě 41,5 milionu dolarů (asi 898 milionů korun) Ukrajině.

Vláda Spojených státu prodá Ukrajině bojové zbraně. Vybavení v hodnotě 41,5 milionu dolarů (asi 898 milionů korun) USA dodá Ukrajincům i přes faktický zákaz, který vyhlásila ještě administrativa bývalého prezidenta Baracka Obamy. Někteří činitelé se obávají reakce Ruska. Podle mluvčího Kremlu ale Ukrajina jen brání své území a prodej zbraní by neměl být brán jako provokace.

Americké ministerstvo v tomto měsíci vydalo licenci na komerční prodej pušek M107A1 s příslušenstvím na Ukrajinu v hodnotě 41,5 milionu dolarů (898 milionu korun). Ukrajinská strana žádala i o vývoz těžších zbraní, například protitankových raket Javelin, ten ale schválen nebyl.

Rozhodnutí o prodeji schválil prezident Donald Trump na základě doporučení ministrů obrany a zahraničí Jamese Mattise a Rexe Tillersona. Obamovo de facto embargo bylo tím zrušeno.

„Prodej bojových zbraní Ukrajině zbytečně rozpálí už i tak horké hlavy ukrajinských nacionalistů, kteří usilují jen o to, aby se konflikt v Donbasu opět řešil silou, a o to, aby se znovu rozpoutalo krveprolití,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Podle šéfa Pentagonu Mattise ale Ukrajina prostě brání své území a prodej bojových zbraní by neměl být považován za provokaci.

V tomto týdnu schválila prodej bojových zbraní Ukrajině Kanada. Podle odborníků už země musela vědět, že se ke stejnému kroku odhodlají i Spojené státy.

(pel)