Czexit je v této chvíli geopolitickým i ekonomickým nesmyslem, tvrdí kandidát na prezidenta ČR Mirek Topolánek.

Odchod České republiky z EU je v této chvíli geopolitickým i ekonomickým nesmyslem. Uvedl to Mirek Topolánek, který kandiduje na prezidenta ČR. Podle něho by však Evropská unie měla být schopna bránit své vnější hranice před nekontrolovatelnými migračními vlnami. 

„Czexit je v této chvíli geopolitickým i ekonomickým nesmyslem. Z jedoucího vlaku, který jede bez strojvůdce z kopce, se nevyskakuje. Tahejme s ostatními za záchrannou brzdu, vyhlížejme klidnou rovinu, kde vlak zbrzdí, a mluvme s lidmi v tom vlaku, co s tím budeme dělat dál,“ uvedl Topolánek.

To, že nechce, aby Česká republika odešla z unie, ale prý neznamená, že souhlasí se vším, co se v EU nyní děje.

„Pokud Evropská unie nebude schopna bránit svou vnější hranici a připustí naprosto nekontrolované migrační vlny, tak budu první, kdo řekne, že musíme chránit hranici vlastní a budu prosazovat zajištění bezpečnosti naší země. Pokud to neuděláme, tak budeme ohrožovat vlastní občany, a to nedopustím,“ zdůraznil bývalý premiér.

Poukázal také na to, že by v Bruselu nebyl žádným nováčkem.

„Jako bývalý premiér a předseda Evropské rady mám z jednání v EU zkušenosti, které nikdo z ostatních kandidátů nemá. Mou nespornou výhodou je, že se nemusím v Bruselu představovat,“ řekl Topolánek.

„Zároveň si myslím, že by zahraniční politika měla být koordinována mezi prezidentem, vládou a ministerstvem zahraniční. Bez koordinace a komunikace těchto institucí stát nejedná jedním hlasem a jsme v zahraničí nečitelní a nejednoznační,“ dodal.

(pel)