Lidé očekávají, že vláda začne naplno pracovat a je jim jedno, zda bude mít důvěru Parlamentu nebo ne, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Lidé chtějí, aby vláda vládla a řešila jejich problémy a je jim jedno, jestli má důvěru Sněmovny. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO). Babiš chce naplno začít vládnout hned 13. prosince, kdy prezident Miloš Zeman jmenuje jeho menšinový kabinet.

„Lidé očekávají, že tady bude funkční kabinet, a je jim upřímně jedno, jestli bude koaliční, menšinový, v demisi či bez důvěry. Lidé chtějí, aby vláda vládla a řešila jejich problémy,“ řekl Babiš v rozhovoru pro deník Právo.

Podle něj lidé prostě chtějí, aby kabinet začal pracovat.

„Samozřejmě že o důvěru budeme usilovat, ale to přece neznamená, že budeme měsíce jednat a jednat a čekat na sestavení vlády do té doby, než vyjednáme důvěru,“ podotkl.

Opět zopakoval, že žádná ze stran s hnutím ANO nechtěla spolupracovat, a proto prý přišel s menšinovou vládou. Odmítl spekulace, že pokud by netrval na postu předsedy vlády a hnutí navrhlo za premiéra někoho jiného, mohla už vzniknout většinová vláda.

„Lidé do Sněmovny volili hlavně mě. Dostal jsem skoro 50 tisíc preferenčních hlasů. Všichni věděli, že kandiduji na premiéra, a všichni věděli, co mám za sebou. Jako jediný od revoluce jsem napsal skutečnou vizi této země, na rozdíl od těch, co v politice dřepí půlku života,“ uvedl.

Babiš coby premiér hodlá prosadit například zrušit superhrubou mzdu, zavést pro zaměstnance výdajový paušál ve výši 6000 korun ročně, snížit na 10 procent DPH na pivo, vodné a stočné a základní potraviny jako třeba chléb, mléko či maso. V plánu má mimo jiné důchodovou reformu nebo nový zákon o dani z příjmu.

(pel)